Ankestyrelsens undersøgelse om samarbejdet mellem plejefamilier og kommuner - Sammenfatning af hovedresultater
Andelen af børn og unge, som anbringes i plejefamilie, har været stigende de seneste år. Det stiller krav til plejefamiliernes kompetencer samt til samarbejdet mellem plejefamilier og kommuner, som er vigtige forudsætninger for gode anbringelsesforløb.
Indhold
Du kan i denne rapport læse hovedresultaterne fra i alt fire delundersøgelser, som alle giver et aktuelt billede af, hvordan samarbejdet opleves fra både plejefamilier og kommuners side, hvad parterne mener, der særligt udfordrer samarbejdet samt hvad der kendetegner et godt samarbejde.
Ankestyrelsen har desuden via gennemgang af konkrete sager undersøgt kommunernes praksis, når de træffer afgørelse om at flytte et barn fra en plejefamilie til et andet anbringelsessted. Det samlede undersøgelsesarbejde omfatter følgende delrapporter:
-
Delundersøgelse 1: Kommunernes vurdering af samarbejdet med plejefamilier
-
Delundersøgelse 2: Plejefamiliers vurdering af samarbejdet med kommuner
-
Delundersøgelse 3: Praksisundersøgelse om anbragte børn og unge, der flytter fra en plejefamilie til et nyt anbringelsessted
-
Delundersøgelse 4: Kortlægning af antallet af plejefamilier i Danmark
Du finder alle delundersøgelserne i SL's vidensbank.
Konklusion
Opsamling på resultaterne fra de tre delundersøgelser viser, at:
- De fleste kommuner er tilfredse med samarbejdet med plejefamilierne, men der er også plads til forbedringer, da især plejefamilier oplever, at der er samarbejdsområder, hvor de savner større grad af inddragelse, information og anerkendelse.
- Flere af plejefamilierne peger på, at skiftende sagsbehandlere er en kilde til frustration hos plejefamilierne, mens kommunerne angiver, at det anbragte barns samvær med biologiske forældre hyppigt kan give anledning til konflikt i samarbejdet.
- Ankestyrelsens gennemgang af 57 konkrete sager om ændring af anbringelsessted for børn og unge anbragt i plejefamilie viser, at afgørelserne i 61 % af sagerne er truffet på et juridisk korrekt grundlag. Der er ligeledes, ud fra en børnesagkyndig vurdering, i størstedelen af sagerne, sket en relevant flytning, som tilgodeser barnets eller den unges tarv. I 39 % af sagerne er enkelte eller flere krav i lovgivningen imidlertid ikke fulgt.
- En grundig matchningsproces samt støtte til plejefamilier og det anbragte barn er væsentlige forudsætninger for at undgå brud i plejefamilieanbringelser. Både kommuner og plejefamilier understreger således også, at det rette match mellem plejefamilie og plejebarn er helt grundlæggende for et vellykket anbringelsesforløb.
- Kommuner og plejefamilier er på flere punkter enige om, hvad der er afgørende for et godt samarbejde mellem parterne. Nemlig at plejefamilien anderkendes for deres faglige indsigt i barnets forhold, vigtigheden af inddragelse af plejefamilien i beslutninger om barnet samt vigtigheden af, at plejefamilierne oplever tilgængelighed i kontakten med kommunen.