Socialpædagogerne
sl.dk Vidensbanken Mit SL

Socialpædagogernes Vidensbank

Avanceret søgning
    • Børn og Unge
    • Voksne
    • Socialpædagoger
  1. Socialpædagogernes Vidensbank
  2. Børn og Unge
  3. Anbringelser: Hverdagsliv

Anbragte unges trivsel 2020

Denne trivselsundersøgelse har til formål at kortlægge anbragte unges trivsel på forskellige områder. Undersøgelsen berører en bred vifte af temaer, fx de unges hverdag på anbringelsesstedet, venskaber, helbred, mental trivsel, fritid, skolegang og relationer til familien.

Indhold

Denne undersøgelse, der er bestilt af Social- og Ældreministeriet, har til formål at kortlægge anbragte unges trivsel på en række forskellige områder. Trivselsundersøgelsen er blevet foretaget hver andet år siden 2014 og giver derfor mulighed for at undersøge udviklingen i anbragte børn og unges trivsel over tid. Denne trivselsundersøgelse tager dog kun udgangspunkt i de 15- og 17-årige grundet begrænsede muligheder for dataindsamling under corona. Trivselsundersøgelsen indeholder derfor ikke svar fra de 11- og 13-årige, som ellers har været med i undersøgelserne fra 2014 til 2018.

Konklusion

Undersøgelsen viser, at mange anbragte unge generelt trives godt, der hvor de er anbragt, men at spektret dog er bredt. De unge, der har boet mange år på samme anbringelsessted trives generelt bedre end de, der lige er blevet anbragt eller som har skiftet anbringelsessted mange gange.

Knap halvdelen af de unge svarer i undersøgelsen, at de oplever at blive inddraget i egen sagsbehandling. Denne andel er uændret over tid, trods de seneste års øgede fokus på netop dette. Nyanbragte unge føler sig dog i langt højere grad inddraget, hvilket tyder på, at de seneste års øgede fokus på inddragelse i egen sag, og særligt omkring beslutning om anbringelsessted, er ved at slå igennem.

Undersøgelsen viser også, at andelen af anbragte unge der går i gang med en ungdomsuddannelse er steget jævnt over årene 2014-2020. Særligt den nyoprettede forberedende grunduddannelse, FGU, viser sig som et brugbart alternativ til de ordinære ungdomsuddannelser efter endt grundskole.

I undersøgelsen fremhæves det også, at hvis de mest udsatte skal lykkes med en god overgang til voksenlivet, er der behov for øget fokus på at sikre deres trivsel i hverdagen og anbringelsen. Særligt piger, der er anbragt inden for det seneste år, oplever dårligere trivsel på en lang række områder end andre anbragte unge. Der er derfor behov for øget fokus eller en særlig indsats for denne gruppe, hvis en god overgang til deres voksenliv også skal sikres.

Metode

Undersøgelsen bygger på spørgeskemabesvarelser indsamlet i efteråret 2020 blandt 15- og 17-årige anbragte unge.

Undersøgelser og evalueringer
Forfatter
  • Mette Lausten
  • Asger Graa Andreasen
Årstal
2022
Udgiver
VIVE
  • Udskriv
  • Mail
  • Linkin
  • Facebook
  • Twitter
Download Download PDF

Se også

Anbragte Børn og Unge – En forskningsoversigt

Det Nationale Forskningscenter for Velfærd 2009

Anbragte børns udvikling og vilkår. Resultater fra SFI’s børneforløbsundersøgelse af årgang 1995

SFI, Det Nationale Forskningscenter for Velfærd 2008

Anbragte børn og unges trivsel 2014

SFI - Det Nationale Forskningscenter for Velfærd 2014
  • Om vidensbanken

    Vidensbanken er en service fra Socialpædagogerne sl.dk

    Om vidensbanken
  • FIND MERE VIDEN

    Socialpædagogen og andre relevante danske og internationale hjemmesider.

    Se links
  • Få vidensbankens nyhedsbrev

    Hold dig ajour med ny socialpædagogisk viden.

    Få viden i din mailbox
  • SÆT NY VIDEN I BANKEN

    Har du ideer eller eksempler på viden og praksisforløb, hører vi gerne fra dig.

    Kontakt os
Socialpædagogernes Vidensbank Brolæggerstræde 9 1211 Kbh. K Tlf. +45 7248 6000
Socialpædagogerns Vidensbank