Den professionelle tvivl – Tegn og reaktioner på seksuelle overgreb mod børn og unge
Seksuelle overgreb mod børn og unge er ofte omgærdet af tavshed og hemmeligholdelse. Dette vejledningsmateriale er et redskab, der kan inspirere, støtte og vejlede fagpersoner i arbejdet med en tidlig og kvalificeret opsporing.
Indhold
I materialet tages der udgangspunkt i fire hjørnesten i tidlig opsporing omkring seksuelle overgreb:
-
Faglig viden som et centralt element. Fagpersonen skal besidde en grundlæggende faglig viden om de mulige tegn og reaktioner, man skal være opmærksom på, når det drejer sig om seksuelle overgreb mod børn.
-
Faglig åbenhed som et vigtigt element i en tidlig opsporing. En væsentlig pointe er, at man ikke for tidligt enten afviser eller entydigt fastholder, at et barns mistrivsel skyldes seksuelle overgreb. I stedet må man praktisere en åben tilgang til årsagen til den manglende trivsel. En faglig åben tilgang tager afsæt i, at seksuelle overgreb kan være én blandt flere mulige forklaringer, der er i spil, når man skal vurdere et barns mistrivsel.
-
Faglig dialog som et tredje element. Det er vigtigt, at fagpersoner føler sig rustet til at indgå i en faglig dialog med andre fagpersoner om overvejelser eller mistanker om seksuelle overgreb. Betydningen af at indgå i professionel dialog med både kolleger, samarbejdspartnere og med børnene selv er central i en tidlig og kvalificeret opsporing.
-
Endelig som et fjerde element er der fokus på handlinger. Det er afgørende, at fagpersoner kender til mulighederne for og pligterne til at iværksætte de rette handlinger, når der er mistanke om overgreb.
Med udgangspunkt i disse fire hjørnesten i tidlig opsporing indeholder vejledningsmaterialet kapitlerne:
- Børn og unges udvikling af seksualitet
- Opsporing af seksuelle overgreb
- Mulige tegn og reaktioner på seksuelle overgreb
- Tidlig opsporing af børn og unge med seksuelt grænseoverskridende adfærd
- Det nødvendige tværfaglige samarbejde
Materialet er blandt andet udarbejdet, fordi SISO - Videnscenteret for Sociale Indsatser ved Seksuelle Overgreb mod børn i 2007 udarbejdede to landsdækkende undersøgelser, som viste, at fagpersoner efterspørger faglig viden om signaler og tegn ved seksuelle overgreb.
Metode
Materialet bygger på viden fra ekspertgrupper, der repræsenterer socialfaglig, lægefaglig og psykologfaglig viden om området.