Kortlægning af døgninstitutionsområdet i Grønland
Undersøgelsens formål er at vurdere, om der er et hensigtsmæssigt forhold mellem børnenes udfordringer, den pædagogiske kvalitet og prisen på døgninstitutionspladserne
Indhold
I Grønland er en stor andel børn anbragt på en af de i alt 22 døgninstitutioner for børn og unge uden væsentlige funktionshæmninger. 11 af dem drives af Selvstyret, 8 af forskellige private aktører, og tre drives af 3 kommuner.
Selvstyret i Grønland har bedt VIVE undersøge området. Undersøgelsens formål er dermed at vurdere, om der er et hensigtsmæssigt forhold mellem børnenes udfordringer, den pædagogiske kvalitet og prisen på døgninstitutionspladserne, og om der er forskelle mellem Selvstyrets egne institutioner, de selvejende institutioner og de kommunalt drevne institutioner. Derudover viser undersøgelsen, hvordan kommuner, døgninstitutioner og Selvstyret samarbejder, og hvordan processen omkring udarbejdelse af handleplaner og visitation forløber.
Konklusion
Undersøgelsen viser blandt andet, at børnene på Selvstyrets egne institutioner i gennemsnit er mere udfordrede end børnene på de selvejende institutioner og de kommunale institutioner. Det gælder i forhold til børnenes psykosociale trivsel, og det gælder, når der ses på børnenes risikoadfærd (fx erfaringer med hash eller selvskade) og skolegang. Det tyder på, at der i forhold til børnemålgruppen sker en specialisering af institutionerne, så børn med størst behandlingsbehov samles på enkelte af selvstyrets institutioner, mens andre, lignende institutioner i højere grad modtager omsorgssvigtede børn med færre behandlingsbehov.
Rapporten viser også, at den pædagogiske kvalitet samlet set er tilfredsstillende hos de selvejende institutioner. Til gengæld er de selvejende institutioner dyrere end Selvstyrets institutioner, selvom børnene på de selvejende institutioner som nævnt er mindre udfordrede end børnene på de selvstyreejede institutioner.
Metode
Data til undersøgelsen er indsamlet i løbet af 2019. Det er en kombination af spørgeskemadata om ca. 85 procent af de institutionsanbragte børn, interviewdata og kommunale registreringer. Desuden inddrager undersøgelsen eksisterende data hentet i Selvstyrets tilsynsrapporter og finansloven fra 2018. Undersøgelsen dækker alle 22 institutioner og alle 5 kommuner.