Socialtilsyn Syd - Årsrapport 2014
Denne rapport er den første årsrapport fra Socialtilsynet Syd, som pr. 1. januar overtog tilsynsopgaven i region Syddanmark og Frederiksberg Kommunes geografiske område. Tilsynsopgaven består i at godkende og føre tilsyn med sociale tilbud og plejefamilier.
Indhold
Fra den 1. januar 2014 overtog Socialtilsyn Syd tilsynsopgaven, som består i at godkende og føre tilsyn med sociale tilbud og plejefamilier indenfor region Syddanmark og Frederiksberg Kommunes geografiske områder. Denne rapport er den første årsrapport fra Socialtilsynet Syd. Socialtilsynene fører tilsyn på følgende typer af sociale tilbud:
- Plejefamilier og kommunale plejefamilier
- Opholdssteder og døgninstitutioner
- Botilbud til voksne efter § 107-110 i lov om social service
- Stofmisbrugsbehandlingstilbud efter § 101 i lov om social service
Der er lovmæssige krav til, hvad årsrapporterne fra de forskellige socialtilsyn skal indeholde. Årsrapporterne skal indeholde oplysninger om:
- Antal godkendelser foretaget i det foregående år fordelt på tilbudstype
- Antal gennemførte tilsyn, herunder antallet af anmeldte og uanmeldte tilsynsbesøg
- Antal iværksatte skærpede tilsyn og baggrunden herfor
- Antal iværksatte påbud og påbuddenes karakter
- Antal tilbagekaldte godkendelser og baggrunden herfor
- Socialtilsynets sagsbehandlingstider i forbindelse med behandling af ansøgninger om godkendelse
- Tilsynstakster og objektive finansieringsandele
- Indtægter i forbindelse med varetagelse af andre opgaver for en kommune, et regionsråd eller et tilbud end de opgaver, der fremgår af § 2 i lov om social service
Derudover kan socialtilsynene vælge at inkludere fokuspunkter, som de vurderer er relevante. Der er af tilsynscheferne valgt fire fokuspunkter for årsrapporterne 2014:
- Omsætning af visiterede kommuners indsatsmål i tilbuddenes praksis
- Magtanvendelser på børne- og ungeområdet samt voksenområdet
- Særlige forhold på plejefamilieområdet
- Juridisk grundlag
Formålet med tilsynet er at sikre kvaliteten af de sociale tilbud og plejefamilier.
Konklusion
- I forhold til første fokuspunkt er det Socialtilsyn Syds vurdering, at der, som følge af lov om socialtilsyn, er kommet større fokus hos tilbuddene for at sikre, at der forelægger målbare indsatsmål fra kommunerne.
- Socialtilsyn Syd har erfaret, at de kommunale indsatsmål ofte implementeres i den støtte, som den enkelte borger tilbydes. Der kan være udfordringer forbundet med, at kommunernes indsatsmål til tider kan være manglenfulde, overordnede og svære at måle. Socialtilsyn Syd foreslår, at de kommunale indsatsmål formuleres som udviklingspunkter.
- I forhold til andet fokuspunkt er det Socialtilsyn Syds vurdering, at man som tilbud har kendskab til magtanvendelsesreglerne. Der er dog eksempler på medarbejdere, der ikke har kendskab til magtanvendelsesreglerne.
- Der kan være forståelsesmæssige udfordringer i forhold til magtanvendelsesbegrebet. Viden om magtanvendelse er desuden ofte begrænset til fysisk magt. Socialtilsyn Syd vurderer, at der er behov for at styrke viden om magt, der ikke handler om fysisk magtanvendelse.
- I forhold til tredje fokuspunkt er det Socialtilsyn Syds vurdering, at grundkurserne har stor betydning for kvaliteten af plejefamiliernes opgaveløsning.
- Socialtilsyn Syd vurderer, at der tidligere har været stor variation i forhold til, hvordan man har godkendt familierne. Der er ligeledes stor variation i kvaliteten af plejefamilier.
- I forhold til fjerde fokuspunkt vurderer Socialtilsyn Syd, at der indenfor de kommunale, regionale og private tilbud ikke altid har været sammenhæng mellem tilbuddets formelle godkendelse og det reelle indhold af tilbuddet i 2014. Der er desuden observeret tilbud med juridiske konstruktioner, som ikke er i overensstemmelse med den gældende lovgivning.
- I forhold til antallet af tilsynsbesøg og sager er der relativt få iværksatte skærpede tilsyn, påbud og tilbagekaldte godkendelser.
- Årsagen til de tilbagekaldte godkendelser er hovedsageligt kompetencer og økonomi samt familiestruktur og dynamik.
- Den primære årsag til skærpet tilsyn er økonomi.
- Årsagen til de iværksatte påbud er hovedsageligt fysiske rammer på tilbuds- og familieplejeområdet.
- Der er sket en kvalitetsforbedring i de omfattede tilbud og plejefamilierne fra 2014-2015.