Vidensdeling og dokumentation af socialpædagogisk praksis
Om mulighederne for at tydeliggøre og dokumentere det socialpædagogiske arbejde og den viden og faglighed socialpædagoger er i besiddelse af, på en måde der er meningsfuld for socialpædagogerne selv og samtidig imødekommer udefra kommende krav.
Indhold
I denne masteropgave sætter forfatteren fokus på, hvordan viden om socialpædagogiske indsatser på døgninstitutioner for anbragte unge kan italesættes, beskrives og synliggøres med henblik på vidensdeling internt mellem socialpædagoger, på tværs af institutioner og i forhold til samarbejdspartnere. Især sætter forfatteren fokus, hvordan dette kan gøres på en måde, så de udefrakommende krav til viden (bl.a. i form af lovgivning og forskning på området) tilgodeses, og det samtidig kan give mening for socialpædagoger.
Konkret benytter forfatteren sig af en model for vidensdeling, "SECI, ba and leadership", udviklet til erhvervslivet i Nonaka et al. 2001 (for nærmere beskrivelse af denne model, se metode).
Konklusion
På baggrund af rapportens analyse konkluderer forfatteren, at det i teorien kan påvises, at viden om indsatser i socialpædagogisk praksis på døgninstitutioner kan håndteres gennem modellen SECI, ba and leadership, så de udefrakommende krav til viden tilgodeses og det samtidig kan give mening for socialpædagoger.
Igennem SECI-processen vil de udefra kommende krav til viden kunne tilgodeses ved at tage udgangspunkt i de kommunale handleplaner. Samtidig vil det kunne give mening for socialpædagogerne at få mulighed for at dokumentere deres praksis på en måde, der inddrager de unge i reflekterende dialoger i en kontekst af de praksisnære rutiner på døgninsitutionen.
I rapportens perspektivering giver forfatteren et konkret eksempel på, hvordan modellen kan integreres i en dokumentationspraksis på en døgninstitution.
Metode
Forfatteren trækker i sin opgave på Stefansens 2008 undersøgelse af dokumentationsmetoder samt Schöns teorier om, hvordan praktikere "reflekterer i handling". Derudover trækker forfatteren på sine egne erfaringer som socialpædagog og leder af en døgninstitution for anbragte unge.
Vidensudviklingsprocessen styres ifølge modellen "Seci, ba and leadership" (Nonaka et al. 2001) gennem interaktion mellem modellens tre elementer: SECI (akronym for socialisering, eksternalisering, kombination og internalisering), ba og 'knowledge assets' og deres fire delelementer og former således en vidensspiral. SECI er en proces, hvor eksplicit og tavs viden italesættes og skrives ned, ba referer til den kontekst, hvor den pågældende viden deles, og knowledge assets refererer til specifikke ressourcer, der findes i en organisation, herunder bl.a. mål, værdiggrundlag, strategier osv., men også medarbejdernes knowhow i forhold til at udføre deres opgave.