Socialpædagogerne
sl.dk Vidensbanken Mit SL

Socialpædagogernes Vidensbank

Avanceret søgning
    • Børn og Unge
    • Voksne
    • Socialpædagoger
  1. Socialpædagogernes Vidensbank
  2. Børn og Unge
  3. Anbringelser: Udskrivning og efterværn

Bedre overgange for udsatte unge

Midtvejsevaluering af efterværnsinitiativet "Vejen til uddannelse og beskæftigelse".

Indhold

Denne rapport er en midtvejsevaluering af efterværnsinitiativet "Vejen til uddannelse og beskæftigelse". Initiativet er sat i sø for at støtte anbragte og tidligere anbragte unge i at opnå et bedre og mere stabilt ståsted inden for uddannelse og beskæftigelse. Initiativet består af en samarbejdsmodel, der skal inddrage relevante professionelle og personer i de unges netværk i et fælles samarbejde omkring den unge. 

Hensigten med samarbejdsmodellen er, allerede fra de unge fylder 15 år, at berede dem på overgangen til voksenlivet, efter at de fylder 18 år. Formålet med evalueringen har været at indsamle de deltagende projektkommuners erfaringer med samarbejdsmodellen – forbedrer modellen samarbejdet? Og anvendes modellen efter hensigten – med fokus på at støtte anbragte unge til at opnå uddannelse og beskæftigelse?

Konklusion

Fire projektkommuner har deltaget i en forsøgsfase, hvor samarbejdsmodellen er blevet udviklet og afprøvet. Midtvejsevalueringen viser, at der i den tidlige fase lægges vigtige byggesten til på sigt at opnå bedre overgange for de unge, hvor de støttes bedre på deres vej mod uddannelse og beskæftigelse – byggesten, der kan opdeles i tre hovedtemaer: en koordineret ungeindsats, en målrettet ungeindsats og en indsats for og med de unge.

Samarbejdsmodellen har bidraget til en bedre koordineret ungeindsats, hvor:

  • Fagpersonerne løbende har opmærksomhed på den unge og rettidigt tilbyder den unge støtte
  • Alle fagpersoner i samarbejdsgruppen oplever fælles ansvar og forpligtelse, og alle engagerer sig i at skabe den bedst mulige ungeindsats for de unge
  • Der på tværs af både fagpersoner, personer i den unges netværk og den unge selv sker en kontinuerlig udveksling af viden om den unges aktuelle aktiviteter og mål, fremtidsplaner, handlemuligheder m.m.

Endvidere har samarbejdsmodellen skabt en mere målrettet ungeindsats, hvor der tages udgangspunkt i de unges uddannelse og beskæftigelse, ved at:

  • Samarbejdsgruppen lytter til de unge og tager udgangspunkt i de unges ønsker for fremtiden
  • Samarbejdsgruppen sørger for, at aftaler med og mål for den unge er så konkrete og tilpassede som muligt
  • Det faglige fokus på de unges vej mod uddannelse og beskæftigelse kan give samarbejdet et mere ressourceorienteret fokus, hvor det ikke alene drejer sig om at gennemgå den unges personlige problemer, men også om at se på, hvad de unge kan og er gode til, og tage udgangspunkt heri.

Og det har bidraget til at skabe en indsats for og med de unge, hvor den unge i højere grad får medbestemmelse og medansvar i forbindelse med beslutninger om deres fremtid, ved at:

  • De definerede mål og delmål tager udgangspunkt i de unges ønsker og kompetencer
  • Samarbejdsgruppen støtter og opmuntrer de unge til i en glidende overgang at påtage sig mere ansvar og bevæge sig mod selvstændighed.

Evalueringen peger samtidig på, at anbragte unge repræsenterer individuelle livsforløb. De unges udviklingshistorie og graden af kompleks opvækst har en betydning for, hvorvidt de allerede fra 15-års-alderen er parate til at tage en uddannelse eller få et arbejde. Misbrug og dårligt psykisk helbred er centrale faktorer, som ofte præger de unges livskvalitet og gør ungeindsatsen desto mere kompliceret. Her er det ikke nok med en uddannelses- eller en beskæftigelsesindsats. Der er behov for en helhedsorienteret social indsats med psykologstøtte og behandlingsforløb som de mest centrale indsatser.

Metode

Evalueringen bygger på interview i de fire projektkommuner, som er foretaget i to runder. Den første runde fandt sted i marts-april 2012 kort efter, at projektet blev sat i gang, mens anden runde fandt sted i slutningen af udviklings- og afprøvningsfasen i november-januar 2013.

Første interviewrunde indebar fokusgruppeinterview med fagpersoner i hver kommune. Det værende sagsbehandlere, UU-vejledere, jobkonsulenter, pædagoger og fagledere. 

Den anden interviewrunde indebar fokusgruppeinterview med fagpersoner i hver kommune, og for så vidt muligt de samme som i den første interviewrunde. Derudover blev der udført interview med en projektleder i hver kommune, og med en række anbragte eller tidligere anbragte unge, hvor samarbejdsmodellen er anvendt.

Undersøgelser og evalueringer
Forfatter
  • Stine Tankred Luckow
  • Turf Bocker Jakobsen
  • Anders Posselt Langhede
Årstal
2013
Udgiver
SFI - Det Nationale Forskningscenter for Velfærd
  • Udskriv
  • Mail
  • Linkin
  • Facebook
  • Twitter
Download Download PDF

Se også

Undersøgelser og evalueringer;

Indkomst og egenbetaling blandt unge i efterværn

Ankestyrelsen 2019
Forskning;

Efterværn for tidligere anbragte unge - en videns- og erfaringsopsamling

SFI - Det Nationale Forskningscenter for Velfærd, 225 sider 2012
Undersøgelser og evalueringer;

Efterværn og overgange til voksenlivet

VIVE 2021
  • Om vidensbanken

    Vidensbanken er en service fra Socialpædagogerne sl.dk

    Om vidensbanken
  • FIND MERE VIDEN

    Socialpædagogen og andre relevante danske og internationale hjemmesider.

    Se links
  • Få vidensbankens nyhedsbrev

    Hold dig ajour med ny socialpædagogisk viden.

    Få viden i din mailbox
  • SÆT NY VIDEN I BANKEN

    Har du ideer eller eksempler på viden og praksisforløb, hører vi gerne fra dig.

    Kontakt os
Socialpædagogernes Vidensbank Brolæggerstræde 9 1211 Kbh. K Tlf. +45 7248 6000
Socialpædagogerns Vidensbank