Ankestyrelsens praksisundersøgelse om samværssager
Denne rapport giver et indblik i Ankestyrelsens tilsynsarbejde, som tilsiger at sikre korrekt praksis i Statsforvaltningen. I denne rapport undersøger Ankestyrelsen Statsforvaltningens belysning samt begrundelse af barnets perspektiv i 38 samværsafgørelser.
Indhold
I 2014 lavede Ankestyrelsen en praksisundersøgelse af Statsforvaltningens praksis i samværssager. Denne blev udført som et led i Ankestyrelsens arbejde med at sikre korrekt praksis i Statsforvaltningen. I denne forbindelse gennemgik Ankestyrelsen 33 påklagede sager fra Statsforvaltningen med det formål at afdække den faglige kvalitet. Samværsafgørelserne var alle hjemvist i 2012 og 2013, da barnets perspektiv i disse ikke var belyst tilstrækkeligt.
Statsforvaltningen har pligt til i alle sager at inddrage barnet og forsikre, at barnets perspektiv belyses i forbindelse med oplysningen af sagen. Dette forhold udgjorde omdrejningspunktet for Ankestyrelsens praksisundersøgelse, hvilket blev bestemt, fordi antallet af hjemvisninger til belysning af barnets perspektiv var fordoblet fra 2012 til 2013. Antallet af afsluttede sager var omtrent det samme i 2012 og 2013. Undersøgelsen mundede ud i, at Ankestyrelsen vurderede, at hjemvisningen af størstedelen af sagerne var begrundet i manglende belysning af barnets perspektiv. Efterfølgende kom Ankestyrelsen med en række anbefalinger til Statsforvaltningen.
I 2015 besluttede Ankestyrelsen at følge op på den foregående undersøgelse ved at foretage en stikprøveundersøgelse af en række afgjorte sager i Statsforvaltningen med det formål at undersøge, hvordan barnets perspektiv belyses, når Statsforvaltningen træffer afgørelse om samvær. Derfor har Ankestyrelsen indkaldt 40 samværsafgørelser, som Statsforvaltningen har truffet efter den 1. maj 2015. Disse afgørelser har ikke været påklaget. I alt har Ankestyrelsen modtaget 38 samværsafgørelser, som, i denne opfølgning på praksisundersøgelsen fra 2014, har været til genstand for undersøgelse af henholdsvis, hvordan barnets perspektiv er belyst, om det er tilstrækkeligt belyst samt hvorvidt barnets perspektiv er tilstrækkeligt begrundet. Også denne nærværende undersøgelse er et led i Ankestyrelsens tilsynspligt.
Det understreges, at Ankestyrelsen har drøftet hovedresultaterne fra den foreliggende praksisundersøgelse med Statsforvaltningen inden offentliggørelsen af denne.
Rapporten indeholder følgende fire kapitler udover forord:
- Resume og anbefalinger: I dette kapitel præsenteres hovedresultaterne af undersøgelsen, som illustreres ved inddragelsen af tre tabeller. Derudover opridses Ankestyrelsens generelle anbefalinger til Statsforvaltningen på baggrund af gennemgangen af 38 sager.
- Regelgrundlag: Kapitlet indeholder en gennemgang af en række grundlæggende principper, som reglerne om samvær, som findes i forældreansvarsloven, hviler på. Der sættes et særligt fokus på belysningen af barnets perspektiv i samværssager.
- Belysning af barnets perspektiv: I dette kapitel beskrives belysningen af barnets perspektiv i de forskellige sager, delt op efter hvorvidt de omhandlede henholdsvis ophævelse af eller afslag på samvær, løbende samvær, feriesamvær, vilkår, midlertidigt samvær og erstatningssamvær.
- Andre forhold, der gav anledning til opmærksomhed: Kapitlet knytter Ankestyrelsen nogle bemærkninger til nogle problemstillinger, som ikke har været genstand for undersøgelsen. Disse problemstillinger er Ankestyrelsen blevet opmærksomme på under gennemgangen og de vedrører henholdsvis praksis om deleordninger, praksis om feriesamvær, korrekt partshøring samt aftaler.
Konklusion
Praksisundersøgelsen viser følgende:
- I 36 ud af 38 sager har Statsforvaltningen belyst barnets perspektiv tilstrækkeligt.
- I syv ud af 38 sager traf Statsforvaltningen afgørelse om samvær. Her blev der lagt vægt på, at forældrene var enige,hvor Statsforvaltningen i de resterende 31 sager tog stilling til samværet på baggrund af forældrenes uenighed. Der var tale om uenighed mellem forældrene i to ud af de 38 sager, hvor barnets perspektiv ikke var tilstrækkeligt belyst.
- I seks ud af 38 sager var barnets perspektiv ikke begrundet tilstrækkeligt. I alle af disse seks sager var forældrene uenige om samværet.
I rapportens kapitel to kan du læse Ankestyrelsens anbefalinger til Statsforvaltningen.
Metode
Ankestyrelsen har udført en praksisundersøgelse af i alt 38 samværsafgørelser, som Statsforvaltningen har truffet.