Forældrebetaling for døgntilbud
Du kan i denne rapport læse om Ankestyrelsens undersøgelse af forældrebetaling ved anbringelse af børn og unge under 18 år uden for hjemmet.
Indhold
Ankestyrelsen har foretaget en undersøgelse i forhold til praksisændring i en række kommuner, angående forældrebetaling for ophold på anbringelsessteder for børn og unge. Social- og Indenrigsministeriet har vurderet, at det var nødvendigt at udføre en kortlægning af området og anmodede derfor Ankestyrelsen om at udarbejde den undersøgelse, som rapporten omhandler.
Formålet med undersøgelsen er, at få viden om kommunernes forvaltning af reglerne i betalingsbekendtgørelsen. Forældre til anbragte børn og unge under 18 år har ifølge betalingsbekendtgørelsen pligt til at bidrage til udgifterne ved opholdet i forhold til deres indkomstgrundlag. Selve betalingen fastsættes af kommunen.
I undersøgelsen belyses særligt omfanget af sager, hvor forældrebetaling opkræves samt hvilke årsager, der i kommunerne lægges til grund for eventuel fritagelse for forældrebetaling. Ydermere belyser undersøgelsen kommunernes erfaringer med forvaltningen af reglerne generelt.
Rapporten indeholder følgende syv kapitler:
- Sammenfatning: Herunder præsenteres undersøgelsens hovedkonklusioner.
- Regelgrundlag: Reglerne for betaling og fritagelse for betaling gennemgås.
- Spørgeskemaundersøgelsen: Herunder beskrives den spørgeskemaundersøgelse, som Ankestyrelsen har udarbejdet og udsendt til alle landets kommuner.
- Omfanget af sager med og uden forældrebetaling: Herunder belyses omfanget af sager med og uden forældebetaling. Tre tabeller illustrerer besvarelserne.
- Kommunernes opkrævning af forældrebetaling: I dette afsnit behandles kommunernes besvarelser omkring opkrævning af forældrebetaling. Tre tabeller over svarene præsenteres.
- Kommunernes brug af årsager til at fritage for forældrebetaling: Herunder inddrages fire tabeller og kommunernes besvarelser omkring fritagelse for forældrebetaling behandles.
- Kommunernes generelle erfaringer: I dette afsnit inddrages forskellige uddrag fra kvalitative interviews med nogle af kommunerne. Blandt andet berøres, hvordan kommunerne arbejder med reglerne og de udfordringer, som kommunerne møder i dette arbejde.
Konklusion
I rapportens sammenfatning præsenteres undersøgelsens hovedresultater under følgende seks overskrifter:
- Manglende registrering: Der er generelt manglende registrering af oplysninger om afgørelser om forældrebetaling i anbringelsessager i kommunerne.
- Stor variation i kommunernes praksis: Undersøgelsen peger på en stor variation i kommunernes praksis i forhold til fortolkning og anvendelse af betalingsbekendtgørelsen.
- Generelle udfordringer: I forhold til forvaltningen af betalingsbekendtgørelsen, oplever kommunerne forskellige udfordringer. Blandt andet oplever cirka halvdelen af kommunerne udfordringer i relation til fastsættelse af forældrebetaling.
- Meget få sager, hvor der opkræves forældrebetaling: I hovedparten af anbringelsessagerne opkræver kommunerne forældrebetaling. Det gælder for 14 % af sagerne, at forældrene opkræves betaling.
- Kommunernes opkrævning af forældrebetaling: I undersøgelsen opgøres det yderligere, hvor meget kommunerne har opkrævet i forældrebetaling. Men det understreges, at der knytter sig en række forbehold til afrapporteringen på det samlede beløb, der på årsbasis opkræves i forældrebetaling blandt kommunerne. Disse forbehold opridses.
- Årsager til hel eller delvis fritagelse for forældrebetaling: At anbringelsen har et udpræget behandlingssigte eller at fritagelsen i særlig grad er af betydning for at fremme forældrenes medvirken ved gennemførelsen af støtten, er de to hyppigste årsager, at kommunerne anvender hel eller delvis fritagelse for forældrebetaling i anbringelsessager.
Metode
Ankestyrelsen har gennemført en landsdækkende spørgeskemaundersøgelse samt foretaget supplerende kvalitative interview med kommunale ledere og medarbejdere i tre kommuner. I alt har Ankestyrelsen modtaget 84 kommunebesvarelser.