Hvad er god behandling af seksuelt krænkede børn og unge?
Anbefalinger vedrørende god praksis i arbejdet for seksuelt krænkede børn og unge med psykiske og/eller fysiske funktionsnedsættelser
Indhold
Center for Børn, Unge og Specialrådgivning, Region Midtjylland (herefter CBUS) gennemførte i 2008 en audit af behandlingen af seksuelt krænkede børn og unge på fire socialpædagogiske institutioner for børn med psykosociale funktionsnedsættelser. Formålet var at styrke og udvikle behandlingsindsatsen overfor denne målgruppe og dokumentationen heraf.
Auditmetoden udgør en særlig metodisk ramme, hvor fagpersoner vurderer og drøfter den faglige praksis, der er udvalgt som genstand for auditforløbet.
Udover selve behandlingen har institutionernes dokumentation af behandlingsforløbene været et centralt tema på auditmøderne. Resultatet af auditforløbet er en række anbefalinger vedrørende behandlingsindsatsen og dokumentationspraksis på institutionerne. Anbefalingerne præsenteres i denne rapport under følgende seks overskrifter:
- Udredning og diagnosticering
- Medicinsk behandling
- Socialpædagogisk/psykologisk behandling
- Samarbejdsrelationer
- Dokumentation af behandlingsforløb
- Personalets faglige kompetencer
Konklusion
Rapporten præsenterer i alt 53 anbefalinger vedrørende behandlingsindsatsen overfor seksuelt krænkede børn og unge og dokumentationen heraf. De konkrete anbefalinger kan læses i rapportens kapitel 3 og 4, hvor også den nærmere baggrund for anbefalingerne beskrives.
Der er desuden udarbejdet et hæfte, som samler anbefalingerne til brug i det daglige arbejde på institutionerne.
Metode
Auditmetoden har dannet formel ramme for en faglig drøftelse og præcisering af ”det gode behandlingsforløb”.
Forløbet er gennemført af et fagligt panel bestående af otte erfarne fagpersoner fra de fire institutioner samt overlæge fra Børne- og Ungdomspsykiatrisk Center, Region Midtjylland. Panelet har på tre auditmøder systematisk vurderet og drøftet syv behandlingsforløb fra institutionerne.
Sagerne er gennemgået ud fra fastlagte temaer og vurderingsspørgsmål, som panelet havde defineret forud for auditmøderne. Undervejs i forløbet blev vurderingsspørgsmålene præciseret og justeret og en række anbefalinger om behandling af målgruppen blev defineret.