Når øret klør
Høretab er et af de mest udbredte handicaps. Det anslås, at der i Danmark findes over en halv million personer, som har en hørenedsættelse. Der findes effektive behandlingsmuligheder, og mange kan hjælpes igennem brugen af høreapparater, men der findes ikke megen viden om, hvorledes et høretab påvirker en persons tilværelse.
Indhold
Denne bog belyser unge hørehæmmedes livsvilkår og sætter fokus på de unges egne oplevelser af at leve med et høretab.
Bogen belyser de unges hverdag samt problemer og udfordringer i blandt andet undervisningssystemet og på arbejdsmarkedet. En væsentligt del af bogen går på at analysere, hvorledes et høretab kan forstås i en social sammenhæng. Her ses der på de sociale processer, som høretabet "forstyrrer" eller "truer" både hos den hørehæmmede og hos omgivelserne.
Bogen indeholder desuden en historisk redegørelse af forståelse af hørehandicappet igennem forskellige historiske faser.
Konklusion
Bogen viser, at der er en overrepræsentation af unge hørehæmmede, som enten er arbejdsløse eller i en eller anden form for pension/beskyttet arbejde/fleksjob. Analyserne viser videre, at der er en usynlig barriere for de unges fulde integration på arbejdsmarkedet.
Barrieren opstår dels på grund af de unges egne forestillinger om, hvad de kan, og særligt hvad de ikke kan, og dels på grund af omgivelsernes opfattelse/fordomme af, hvad det indebærer at være hørehæmmet.
Analyserne viser endvidere, at en del af de unge hørehæmmede har det vanskeligt i folkeskolen, fordi der tilsyneladende eksisterer meget lidt rummelighed og forståelse af høretabets konsekvenser for den unges situation.
Metode
Bogen er baseret på en spørgeskemaundersøgelse med 436 besvarelser fra hørehæmmede i alderen 15-35 år.
Spørgeskemaundersøgelsen er suppleret med ca. 25 interviews med unge hørehæmmede og med personer, som arbejder med unge hørehæmmede.