Evaluering af MindSpring
Ved at læse denne evalueringsrapport fra Als Research får du indsigt i et MindSpring gruppeforløb, hvor unge flygtninge blandt andet arbejder med deres psykosociale reaktioner på krig og flugt.
Indhold
I denne publikation kan du få indsigt i evalueringen af Dansk Flygtningehjælps MindSpring-projekt. MindSpring-metoden er et psykosocialt forløb for flygtninge og indvandrere.
Målet er at give deltagerne ny indsigt, viden og bevidsthed om egne psykosociale reaktioner på krig, flugt og eksiltilværelsen samt betydningen af sociale netværk. Da projektet tidligere har vist sig at give gode resultater, har Dansk Flygtningehjælp fået til opgave at gennemføre en ny udviklingsperiode af MindsSpring-projektet med midler fra Social- og Integrationsministeriet.
Formålet med denne periode af MindSpring-gruppeforløbene har været at:
- Afprøve og udvikle metoden til nye målgrupper: uledsagede og sent ankomme unge samt enlige mænd
- Sikre at flere kommuner gør sig erfaringer med og tager metoden til sig
- Få dokumenteret metodens resultater for deltagerne
- Skabe bæredygtige og solide rammer om metoden fremover
Denne rapport har til hensigt at evaluere på projektets resultater herunder evaluering af MindSpring-trænerkurset og deltagernes udbytte.
Første del af rapporten bygger på indsigter, erfaringer samt gode råd til justeringer af MindSpring-trænerkurset. Anden del af rapporten fokuserer på, hvordan deltagerne har oplevet og vurderet forløbenes indhold, tilrettelæggelse og relevans.
Konklusion
Evalueringen viser blandt andet, at MindSpring-trænere og medtrænere har været yderst positive over for trænerkurset, som har styrket deres metodiske og teoretiske kompetencer.
Derudover har de fået brugbar viden til at gennemføre forløbene på en meningsfuld måde samt blevet motiveret til at hjælpe og skabe trygge rammer for gruppen. Hertil viser evalueringen, at deltagerne har været tilfredse med forløbet samt at det har levet op til deres forventninger.
Det vurderes, at der i grupperne blev skabt et fællesskab, hvor deltagerne frit kunne tale om svære oplevelser. Det lave frafald blandt deltagerne bekræfter deltagernes overvejende positive oplevelser.
Metode
I forbindelse med evalueringen af både deltagernes udbytte samt trænerkurset er der gennemgået en række evalueringsaktiviteter.
Herunder:
- Interview
- Gruppeinterview
- Spørgeskemaundersøgelser
- Deltagerobservation
- Gennemgang af kursusmaterialet til MindSpring
- Deltagelse i Dansk Flygtningehjælps netværksmøde
- Evalueringskemaer