Gadedrenge - Yngre etniske drenge i gadebilledet og deres møder med politi og borgere
Der er i disse år megen fokus på de grupper af etniske minoritetsunge drenge, som i nogle områder i Danmark fylder godt op i gadebilledet.
Indhold
I 2003 udkom rapporten "Konflikt på gadeplan", der omhandlede mødet mellem politiet og de etniske minoritetsunge. I nærværende rapport bliver dette møde bredt ud, og du kan i denne rapport læse om baggrunden for møderne. Rapporten går tæt på drengenes generelle situation, forestillinger og vilkår. Du kan endvidere læse om politifolkenes baggrundsopfattelser af drengenes adfærd og situation, og rapporten indkredser ligeledes, hvilke mødesituationer der er mellem de unge og politiet og til dels også andre borgere, der oplever drengenes adfærd som generende og truende.
Endeligt sætter rapporten fokus på selve mødet, på hvordan parterne oplever og forstår hinanden, og hvordan disse forståelser virker konfliktoptrappende i forhold til møderne, ligesom unødvendige konfliktoptrappende faktorer i mødet afdækkes.
Undersøgelsen tager udgangspunkt i etniske minoritetsdrenge mellem 10 og 17 år, der bruger gaden og andre offentlige områder som ramme for en del af deres ungdomsliv. Drengene befinder sig i en socialt sårbar og marginaliseret situation, som præger deres fritid og deres deltagelse i skolen. De kommer fra socialt udsatte og ressourcesvage baggrunde, hvor deres daglige kontakt til forældre og andre voksne ofte er begrænset. Drengene skaber derfor deres egne sociale netværk og subkulturer med egne normer og værdier.
Konklusion
Undersøgelsen viser blandt andet, at:
- Der blandt de etniske minoritetsdrenge etableres løst strukturerede fællesskaber, hvor drengene i kraft af den manglende voksenkontakt fungerer som hinandens primære opdragere. Undersøgelsen viser, at fællesskaberne er karakteriseret ved en meget maskulin og ekspressiv adfærds- og kommunikationsform. I fællesskabet spiller loyaliet en afgørende rolle, og denne loyalitet går forud for den enkeltes deltagelse i og/eller accept af andres ulovlige adfærd og handlinger.
- Rekrutteringen til gadelivet sker allerede fra drengene er omkring 10 år. Her begynder de yngre drenge at identificere sig med de ældre drenge, og de yngre drenge søger rollemodeller blandt de ældre drenge, som har samme udgangspunkt og problemer som dem selv.
- Drengenes etniske og religiøse baggrund spiller en vigtigt rolle i deres selvfremstilling, men ikke i deres handlinger.
- Politifolkene håndterer mødet med gadedrengene fra situation til situation, og mødet mellem gadedrengene og politiet er således præget af den enkelte betjents dispositioner og subjektive vurderinger af en given situation.
- Betjentenes håndtering af mødet med gadedrengene spænder mellem at være meget pædagogisk og forstående til nul tolerance.
- Nærpolitiet har en opsøgende, dialogorienteret og kriminalpræventiv kontakt med drengene.
- Gadedrengene provokerer gennem deres handlinger delvist uskrevne regler for god opførsel på offentlige steder og er generelt i politiets søgelys.
For en uddybning af ovenstående konklusioner se rapportens kapitel 5 "Konklusioner og anbefalinger" side 45.
Metode
Undersøgelsen er baseret på fire måneder feltarbejde i to danske politikredse i henholdsvis en storby og en mellemstor provinsby. Feltarbejdet har bestået af:
- Formelle interviews med 50 unge
- Dialog og samtaler med ca. 100 unge
- Dialog og samtaler med diverse klub- og gadeplansmedarbejdere samt en boligsocial medarbejder
- Deltagerobservationer i klubber og væresteder
- Formelle interviews med 11 betjente
- Dialog og samtaler med ca. 50 betjente
- Patruljekørsel i både storby og provinsby
- Deltagerobservationer på patruljekørsel og ved briefinger samt hos vagthavende