Gadeliv blandt unge mænd på Nørrebro
Forskningsrapport om etnografisk studium af gadekultur på Nørrebro i København.
Indhold
Sociologen Hakan Kalkan har gennem en årrække undersøgt gadelivet blandt unge mænd fra etniske minoriteter på Nørrebro i København.
I denne rapport fremlægger Hakan Kalkan nogle af sine observationer og giver et unikt indblik i baggrunden for, at de unge bliver en del af en omdiskuteret gadekultur.
Konklusion
Gadelivet eksisterer i et stort fællesskab af unge, som søger hinandens selskab på gaden. De unge mænd deltager i dette fællesskab på
forskellige måder rangerende fra individer, som er stærkt ekskluderede fra mainstreamsamfundet, og som vægter gadekulturen højt og
satser på gadens økonomi, til andre som primært deltager i gadelivets
socialitet og er i gang med en uddannelse eller arbejder. Ofte er de,
der deltager i gadelivet, delt op i mindre grupper af nære venner, som
kommer fra de samme gårde.
En vigtig grund til, at de unge mænd deltager i dette fællesskab, er
deres behov for anerkendelse. I fællesskabet søger og får de den anerkendelse, som mange af dem ikke kan få fra mainstreamsamfundet.
Det, de får anerkendelse for, er dels at være ”gode mænd”, og dels
deres maskulinitet og voldskompetencer. De får også anerkendelse
for deres evner til ”at køre på hinanden”.
I dette fællesskab foregår der også forskelligartede illegale aktiviteter, som udgør en gadens økonomi, hvorigennem de unge mænd erhverver penge. Der er forskelle på hvem af de unge mænd, som deltager i gadens økonomi og i hvilken udstrækning, de deltager i den.
Metode
Den empiriske baggrund for rapporten er et etnografisk studium, der
blev indledt i sommeren 2006, og som i 2013 stadig er pågående. Det
bygger på deltagende observation i dette gadeliv og herunder på samtaler med de unge, som efterfølgende er blevet nedskrevet som feltnoter, samt lydoptagne interviews som efterfølgende er blevet transskriberet. Der er også blevet taget fotografier og videooptagelser af de unge.
Dette fællesskab af unge mænd udgøres af ca. 50-100 mænd. Igennem feltarbejdet er der dog mødt langt over 100 unge mænd, som deltager i dette gadeliv. Disse ”unge” har aldersmæssigt rangeret fra de tidligste teenageår og op til starten af fyrrerne. Majoriteten af dem rangerer dog aldersmæssigt i dag fra ca. 20 til 30 år. Det er gadelivet blandt disse unge mænd, som er omdrejningspunktet for denne rapport (termen ”unge mænd” i rapporten refererer til disse unge mænd fra Nørrebro, undtagen når andet er anført).