Man har brug for både hjælp og held
I denne publikation kan du læse om erfaringer og oplevelser fra mødet med det danske asylsystem som uledsaget ung og flygtningebarn.
Indhold
I Børnerådets undersøgelse kan du få indblik i seks flygtningebørns første møde med og forløb gennem det danske asylsystem.
Det er vigtigt at have fokus på dette område, da disse unge er særligt udsatte, og i disse år kommer der et stigende antal uledsagede flygtningebørn til landet.
Formålet med rapporten er at fremhæve deres erfaringer og anbefalinger, så fagfolk kan blive bedst muligt rustet til at tage imod dem.
Undersøgelsen er bygget på det, Børnerådet kalder en ekspertgruppe, som består af seks flygtninge under 18 år. Rapporten tager dem som udgangspunkt, da de ses som værende eksperter på deres eget liv og de livssituationer, de befinder sig i som flygtninge.
Rapportens anbefalinger henvender sig primært til fagfolk og politikere.
Konklusion
Børnerådet kommer med en række anbefalinger baseret på børnenes perspektiver, hvoraf nogle af dem er henvendt til en specifik faggruppe.
Til politifolk anbefales det blandt andet, at en gestus skal gøres til en fast del af proceduren. En lille ting som at tilbyde te eller et stykke tyggegummi eller andet børnevenligt kan lette stemningen.
Til asylcentrene anbefales det, at der gøres brug af egne ressourcer. Det vil sige, at de beboere, som kan overkomme det, kan agere som mentorer for de uledsagede børn og unge.
Til politikerne lyder en af anbefalingerne, at man skal give opholdstilladelse i længere perioder af gangen.
Metode
Undersøgelsen bygger på interview med en ekspertgruppe af seks uledsagede børn og unge, hvoraf fem er drenge og en er pige.