Anorexi-Projektet
En rapport over Århus Kommunes tilbud om bo-støtte til unge med spiseforstyrrelser.
Indhold
Århus Amt har i 1996 styrket indsatsen for unge med spiseforstyrrelser ved oprettelsen af Center for Spiseforstyrrelser. Erfaringerne herfra viser, at behandlingen er effektiv med henblik på at etablere normale spisevaner og vægt, men behandlingen er ikke tilstrækkelig, og unge med spiseforstyrrelser af alvorlig grad genindlægges ofte.
Målgruppen er karakteriseret ved tre væsentlige problemstillinger; Livstruende vægttab, Social isolation, Nedsat evne til at leve et almindeligt dagligliv med arbejde eller uddannelse.
Formålet med projektet er at udvikle og yde en bostøtte, der er virksom i forhold til de særlige problemstillinger unge med spiseforstyrrelser har. Det vil sige en bostøtte, der medvirker til en fortsat forbedring af spisemønsteret og normalisering af motionsniveauet, og medvirker til at styrke de unges kompetencer både på det personlige - og det sociale område. De anvendte pædagogiske metoder ligger indenfor feltet af relationspædagogik, Kognitiv metode og Empowerment.
Konklusion
- På baggrund af projektet konkluderes det, at der sker en stor ændring med hensyn til kontrol og støtte i forhold til at spise hensigtsmæssigt, når brugerne udskrives.
- I bostøttetilbuddet er det ikke muligt at opretholde samme intensive støtte, når tidsrammen ligger på ti timer pr. uge til den enkelte bruger. Derfor er det nødvendigt, at egen motivation og eget ansvar for at fastholde vægten erstatter den intensive støtte. Det er lykkedes at skabe en tryg og tillidsfuld relation til seks ud af syv brugere i projektet, så bostøttetilbuddet accepteres og bruges konstruktivt i udviklingsprocessen.
- Hos brugerne, der har været i projektet i længere tid, ses en positiv udvikling både i forhold til personlige- og sociale kompetencer og i forhold til uddannelse. I de fleste tilfælde er der sket en stabilisering af vægt og normalisering af motionsniveau, og der er en øget kropsbevidsthed.
- Både brugerne og medarbejderne vurderer, at bostøtten har haft stor betydning for udviklingen, og som en del af et samlet behandlingstilbud ser det ud til, at bostøtte kan være virksom i forhold til projektets mål. Det er muligt, at det ikke er det optimale tilbud for alle. Nogle kan have behov for en mere indgribende foranstaltning, fx et bosted med døgnbehandling.
Metode
- Projektets metode er et design af litteraturstudie, kvantitativ metode, kvalitativ metode, evidensbaseret social praksis, evaluering og dokumentationsarbejde.
- Med udgangspunkt i antagelser og tidligere erfaringer om spiseforstyrrelsen udarbejdes en programteori, der beskriver indsatsen generelt for bostøttens brugere. Herved konkretiseres den forventede indsats og de forventede resultater.
- Indsatsen i forhold til den enkelte bruger tager udgangspunkt i dennes ønsker og behov og særlige situation. For at sikre brugerinddragelse og et ligeværdigt samarbejde benyttes individuelle handleplaner. Som handleplansredskab anvendes også programteori, da det er et værktøj, der skaber overblik, konkretiserer opgaverne og ikke benytter afgrænsede temaer. Brugeren og kontaktpersonen udarbejder sammen den individuelle handleplan/programteori som bostøtten ydes i forhold til. Bostøtten ydes op til ti timer om ugen.