Forebyggende indsatser til unge i psykisk mistrivsel
Mange unge viser tegn på psykisk mistrivsel, og der er sket en stigning i unge, der trives dårligt, over de seneste år. Derfor har Socialstyrelsen bestilt denne kortlægning af fungerende indsatser på området, som skal fungere som inspiration for kommuner og andre aktører, der ønsker at igangsætte indsatser til unge med symptomer på indadrettede mistrivselsproblemer.
Indhold
Ved psykisk mistrivsel forstås ikke kun psykiske lidelser, hvor der er stillet en klinisk diagnose, men også andre forhold, der påvirker de unges velbefindende i hverdagen. Det kan være forskellige indadrettede symptomer som for eksempel lav livstilfredshed, psykiske og psykosomatiske symptomer, oplevet stress, ensomhed, selvskadende adfærd eller søvnproblemer. Den psykiske mistrivsel øger også risikoen for, at der opstår mentale helbredsproblemer i voksenalderen, og derfor er det relevant at fokusere på forebyggende tiltag, inden problemerne vokser sig for store.
Denne undersøgelse er lavet af netop den grund og med henblik på at afdække allerede eksisterende tiltag, som dokumenterer positive effekter blandt unge med psykiske mistrivselsproblemer i 16-30-årsalderen. Da området er ret løst defineret og relativt ubeskrevet som vidensområde, indkredser undersøgelsen også, hvad man ved om karakteristika ved målgruppen. Derudover giver kortlægningen et billede af udvalgte aktører og indsatser i Danmark, som det så ud i foråret 2018.
Undersøgelsen er baseret på en systematisk litteratursøgning, der bestod af over 2800 potentielt relevante studier om forebyggende indsatser. Af dem blev 17 studier fundet, som dokumenterer positive effekter blandt unge med psykisk mistrivsel. Kortlægningen peger dog på, at der er behov for yderligere undersøgelser og dokumentation på området, hvis man skal drage mere entydige konklusioner om effekterne af de forskellige indsatser.