Vidensafdækning af tidlige indsatser rettet mod børn og unge med angst eller depression
I denne vidensafdækning bliver virksomme karakteristika ved tidligere indsatser rettet mod børn og unge med angst eller depression udfoldet.
Indhold
For at styrke fremtidige indsatser rettet mod børn og unge med angst eller depression, bør man se nærmere på, hvilke tidligere indsatser der er mest virksomme. I denne vidensafdækning beskrives og analyseres en række udvalgte tidlige indsatser rettet mod børn og unge i alderen 3-18 år med angst og/eller depression med henblik på at identificere, hvilke kerneelementer der kendetegner de virksomme indsatser.
Konklusion
I rapporten har man gennem sammaligning af de teoretiske tilgange, metoder og resultater identificeret 7 tværgående kerneelementer.
Kerneelementerne i de virksomme indsatser er:
- Psykoedukation
- Udarbejdelse af handleplaner og målsætning
- Kognitiv omstrukturering
- Eksponering
- Mestring
- Involvering af familie
- Forebyggelse af tilbagefald
Metode
I rapporten tager afdækningen bl.a. udgangspunkt i indsatserne, der indgår i Børne- og Undervisningsministeriets ”Inspiration til implementering af lettere behandling” samt ”Forløbsprogrammet for børn og unge med angst og depression”, som er udarbejdet i et samarbejde mellem Socialstyrelsen og Sundhedsstyrelsen. I denne forbindelse bør det bemærkes at de inddragede indsatser ikke skal forstås som en udtømmende afdækning af alle eksisterende indsatser på området.