At stå udenfor - hvordan styrker vi positive fællesskaber blandt børn og unge?
Ensomhed er desværre en følelse, som mange børn og unge vil opleve på et tidspunkt i deres liv - hvordan kan vi hjælpe med at styrke positive fællesskaber blandt børn og unge?
Indhold
Følelsen af ensomhed vil ofte være relateret til livet i skolen, men kan også opstå i forbindelse med et skift i barnets liv, fx. flytning, skilsmisse, dødsfald eller andre livsomstændigheder. For de fleste er følelsen forbigående og kortvarig. Men for en lille gruppe af børn og unge forekommer følelsen ofte, og det kan få alvorlige konsekvenser i både barn- og ungdommen og langt ind i voksenlivet.
Konklusion
Rapporten viser blandt andet, at:
- Når børnene bliver spurgt, om de mener, de klarer sig fagligt godt i skolen, angiver 19 pct. af de børn, der tit eller meget tit er ensomme, at de er uenige eller helt uenige i, at de klarer sig godt. Det gælder for 3 pct. af de børn, som angiver, at de sjældent eller aldrig er ensomme.
- 28 pct. af de børn, som angiver, at de sjældent eller aldrig oplever, at deres forældre interesserer sig for dem, føler sig ensomme. Det samme gælder for 5 pct. af de børn, hvor forældrene tit eller meget tit interesserer sig for dem.
- 15 pct. af de børn, som angiver, at deres familie har færre penge end andre familier, føler sig tit eller meget tit ensomme. Det gælder for 5 pct. af de børn og unge, som angiver, at deres familie har flere penge end andre familier. 16 pct. af de børn, hvor begge forældre er uden beskæftigelse, oplever tit eller meget tit at være ensomme. Af de børn, hvor begge forældre er i beskæftigelse, gælder det for 6 pct.
- 38 pct. af de børn, som tit eller meget tit oplever ensomhed, har 5-8 symptomer på mistrivsel om ugen. Det kan f.eks. være hovedpine, mavepine, nervøsitet og søvnproblemer. Til sammenligning er det 2 pct. af de børn, som angiver, at de sjældent eller aldrig føler sig ensomme, der har samme mængde symptomer.