Børn og unge i Danmark - Velfærd og trivsel 2014
"Børn og unge i Danmark - Velfærd og trivsel 2014" er en statistisk baseret undersøgelse, som kortlægger den danske børnepopulations trivsel på otte forskellige livsområder.
Indhold
Den første del af rapporten kortlægger børnenes tilstand indenfor otte livsområder og er inddelt i otte kapitler, der dækker hvert sit område:
- Materiel velfærd
- Globalisering, boligforhold og lokalområdet
- Helbred og sikkerhed
- Dagpasning og uddannelse
- Sociale relationer
- Adfærd og livsstil
- Fritid og medborgerskab
- Subjektiv trivsel
Anden del af rapporten består af tre specialkapitler, som går i dybden med udvalgte emner:
- Første kapitel belyser udsathed på baggrund af undersøgelsens resultater. Kapitlet ser nærmere på dels i hvilken udstrækning udsathed har en forbigående karakter eller vedvarende karakter, dels hvorvidt udsathed i objektiv forstand har indvirkning på den selvoplevede trivsel.
- Andet kapitel belyser risikoadfærd, herunder sammenhængen mellem forskellige typer af risici/risikoadfærd. Kapitlet undersøger desuden, i hvilken socioøkonomisk og social kontekst risikoadfærd typisk finder sted.
- Tredje kapitel ser nærmere på, om samspillet mellem familiens ressourcer og de ressourcer, som findes i barnets øvrige nærmiljø, har betydning for barnets trivsel i hverdagen.
Konklusion
- De fleste yngre børn er i god trivsel. Teenagere er hyppigere udsatte end yngre børn, hvilket kan forklares med, at livet bliver mere komplekst.
- Der er ingen gennemgående kønsbestemte trivselsforskelle i de tidligere år. I teenageårene ses der en tendens til, at unge drenge hyppigere end jævnaldrende piger har en usund livsstil eller udadreagerende adfærd. Unge bliver hyppigere indadvendte og mange unge piger viser tegn på mentale trivselsproblemer. Udviklingen tyder på, at flere unge har fået det værre gennem de sidste fire år.
- Børn og unge med indvandrerbaggrund er betydeligt mere udsatte end deres majoritetsdanske jævnaldrene. Det skyldes især, at de vokser op under dårligere materielle og boligmæssige forhold.
- Børn og unge, der bor i en kernefamilie, udsætter sig selv for og udsættes for færre risici end børn og unge, der bor i sammenbragte familier, hos enlige forsøgere eller er flyttet hjemmefra.
- På næsten alle velfærdsdomæner er forekomsten af udsathed større blandt børn og unge med få socioøkonomiske ressourcer i forhold til socioøkonomisk priviligerede familier.
- Det overordnede billede, som undersøgelsen tegner, viser, at unge udsætter sig selv og udsættes for færre risici end for fire år siden. De spiser sundere, dyrker mere motion, ryger mindre, debutere senere seksuelt, bliver i mindre grad udsat for kriminalitet og udøver også mindre kriminalitet.
Metode
Undersøgelsen er designet som en indikatorundersøgelse og anvender både registerbaserede data fra Danmarks Statistik og data fra en omfattende survey-undersøgelse, som blev gennemført i 2013 blandt 7.676 børn og unge i aldergrupperne 3, 7, 11, 15 og 19 år.