Kortlægning af kommunernes indsats for brudte familier
Hvordan imødekommer kommunerne behovet hos familier, der brydes? I denne publikation kan du få et overblik over indsatserne samt indsatsernes indhold og varighed.
Indhold
Hvert år oplever børn og unge i Danmark, at deres forældre bliver separeret, skilt eller flytter fra hinanden. Kommunerne har i den forbindelse tilsynspligt i forhold til børn og unge under 18 år. Der skal eksempelvis tilbydes støtte, hvis der opstår mistrivsel i forbindelse med brud i familien.
I denne publikation kan du læse mere om kommunernes indsats til brudte familier, herunder forældrerettede indsatser, indsatser for børn og unge og familierettede indsatser. Derudover belyses kommunernes vurdering af omfang og karakter af samarbejdet med Statsforvaltningen om brudte familier.
Konklusion
Overordnet set viser kortlægningen, at 78 % af kommunerne har indsatser til brudte familier. Der er identificeret 161 indsatser målrettet brudte familier fordelt på 51 kommuner. Hver enkel kommune har mellem én og syv indsatser til målgruppen.
Indsatserne etableres på baggrund af trivselsproblemer, som forebyggelsesstrategi eller for at imødekomme en efterspørgsel fra borgerne.
Endvidere tegner kortlægningen et billede af, at kommunerne har begrænset systematisk viden om virkningen af indsatserne for brudte familier. Kun et mindretal af kommunerne angiver, at der er foretaget systematiske undersøgelser eller evalueringer af indsatsernes virkning for børn og forældre.
Fremadrettet peger KORA på, at der mangler viden om, hvad der karakteriserer virksomme indsatser for målgruppen samt hvor mange af de brudte familier, der dækkes ind af de samlede indsatser på området.
Metode
Kortlægningen er baseret på en spørgeskemaundersøgelse blandt alle landets kommuner, en workshop med centrale interessenter samt indledende kvalitative interview i udvalgte kommuner.