Ensomhed blandt unge
Flere unge føler sig stadig ensomme. For de fleste er ensomhed blot en midlertidig følelse, men for en gruppe af unge er ensomheden vedvarende. Undersøgelsen giver indsigt i unges egne fortællinger om ensomhed.
Indhold
Denne undersøgelse tager udgangspunkt i 15 unges egne fortællinger om ensomhed. Formålet er at give et indblik i ensomhed og mistrivsel blandt unge i Danmark. Det kan give læseren en bedre forståelse af kompleksiteten, årsagerne og konsekvenserne ved ensomhed.
Konklusion
Undersøgelsen viser, at ensomhed for de unge særligt handler om, at de oplever udfordringer med at etablere og fastholde meningsfulde fællesskaber med jævnaldrende ungerelationer. De unges oplevelser med ensomhed er samtidig formet af deres forventninger, ønsker og drømme om, hvordan deres ungdomsliv skal være.
De unge oplever udfordringer med både at etablere og fastholde fællesskaber med andre unge, som er gensidige, jævnbyrdige og meningsfyldte. Følelsen af ensomhed er således ofte til stede, selvom de unge er sammen med andre unge.
VIVE anbefaler, at man arbejder på at forebygge og mildne de unges oplevelser af ensomhed. Det er afgørende at sikre fokus på de unges relationer, fællesskaber og kulturelt forankrede forestillinger om ungdommen.
Forebyggende og afhjælpende indsatser kan med fordel have et større fokus på, hvordan oplevelser af ensomhed kan ændre sig over tid og komme til udtryk på forskellige måder i de forskellige situationer, som de unges færdes i.
Metode
Undersøgelsen bygger på tre forskellige studier:
- Et forløbsstudie på i alt 45 kvalitative interviews med 15 unge, da de var henholdsvis 17, 20, 22 år. De unge er udvalgt, da de som 15-årige tilkendegav, at de ofte eller meget ofte følte sig ensomme. Studiet giver indsigt i de 15 unges livsfortælling om, hvordan ensomhed udvikler sig gennem ungdomslivet.
- Et tværsnitsstudie baseret på fire fokusgruppeinterviews med i alt 12 unge mellem 15-24 år, som er tilknyttet frivillige tilbud rettet mod at afhjælpe ensomhed hos unge. Interviewene blev gennemført i foråret 2023. Studiet viser, hvordan unge, der aktuelt oplever ensomhed, beskriver og forholder sig til ensomhed.
- Et mindre studie baseret på interviews med tre praktikere fra frivillige tilbud, der jævnligt møder de unge. Studiet ser på gode erfaringer med at afhjælpe ensomhed i udvalgte væresteder for unge, der aktuelt oplever ensomhed.