Erfaringer med koordinationsfunktion i det kriminalitetsforebyggende arbejde
Albertslund Kommune har i en periode eksperimenteret med at forbedre den forebyggende indsats, blandt andet ved at oprette en ungekoordinatorfunktion, hvis hovedfokus er hurtigt at få lavet individuelle handleplaner for de kriminalitetstruede børn og unge.
Indhold
Albertslund Kommune har i en tre-årig periode fokuseret på den kriminalitetsforebyggende indsats for tosprogede børn og unge i alderen 10-25 år, der har store problemer med kriminalitet, misbrug, skolegang og familie. Indsatsen har været bygget op omkring en koordinatorfunktion, hvis formål har været at levere en helhedsorienteret, tværsektoriel og sammenhængende kriminalitetsforebyggende indsats over for denne afgrænsede gruppe af børn og unge.
KORA har evalueret indsatsen og på baggrund af evalueringen er anbefalingerne:
- Ungekoordinatorens funktion skal i højere grad målrettes de unges behov. Ungekoordinatoren skal være meget tilgængelig, ungekoordinatoren skal være meget klar i sin kommunikation, og ungekoordinatoren skal så vidt muligt behandle de unge lige.
- Koordination er udfordrende og kræver ledelsesmæssig opbakning. Kun ved en stærk ledelsesmæssig opbakning har en koordinator reel mulighed for at udøve koordination, og det har vanskeliggjort indsatsen i kommunen.
- Generelt har indsatsen været veldokumenteret med fokus på de indsatser, der er dokumentation for at være særligt virkningsfulde. Den fremtidige indsats bør bygge videre på dette grundlag og på forskning om, hvad der er evidens for effektive kriminalpræventive indsatser.
Konklusion
Evalueringen peger på, at det er en god idé med en ungekoordinationsfunktion på området, da det typiske sagsforløb for kriminalitetstruede børn og unge er præget af manglende koordination og effektivitet. Ungekoordinationsfunktionen har dog manglet klar ledelsesmæssig opbakning.
Evalueringen viser, at der er blevet udarbejdet individuelle handleplaner for langt de fleste unge, at to tredjedele af de unge har fået en praktikplads, og at en tredjedel af de unge har fået et job. Det er et forholdsvis positivt resultat i forhold til målgruppen for indsatsen.
Derudover viser evalueringen, at udviklingen i kriminaliteten inden for målgruppen har været forholdsvis positiv i forhold til, hvad forventningen til kriminalitetsudviklingen var, før indsatsen blev iværksat i 2010. Der har dog været en stigning i brandstiftelse og andre alvorlige forhold, som bl.a. også har ledt til en akut politimæssig indsats navnlig i første halvdel af 2013.