Erfaringsopsamling - Sommerferiepuljen 2009-2012
En erfaringsopsamling om de ferier og aktiviteter for socialt udsatte familier, som er støttet og finansieret af Sommerferiepuljen.
Indhold
Denne rapport indeholder en erfaringsopsamling baseret på 16 frivillige foreningers arbejde med at afholde sommerferier og opfølgende aktiviteter for socialt udsatte familier. Projekterne er finansieret af Sommerferiepuljen 2009-2012 med det formål at forbedre familiernes livssituationer.
I denne rapport fremlægges erfaringsopsamlingen, der beskriver de førnævnte foreningers resultater og erfaringer i forbindelse med Sommerferiepuljen 2009-2012. Denne erfaringsopsamling vil således samle op på de seneste år og give et samlet billede på den virkning, Sommerferiepuljens støtte til de involverede projekter har haft på projekternes aktiviteter, udvikling og ikke mindst projekternes målgruppe – de socialt udsatte familier.
Rapporten indeholder dels en beskrivelse af resultaterne fra perioden 1. juni 2012 til 31. maj 2013 og dels en samlet erfaringsopsamling fra hele projektperioden.
Konklusion
Erfaringsopsamlingen viser blandt andet, at projekterne fra juni 2012 til maj 2013 har gennemført deres aktiviteter som planlagt. Overordnet set har projekterne opretholdt det forventede deltagerantal, dog med undtagelse af et af projekterne, der grundet et projektkoordinatorskift, oplevede et stort frafald.
Deltagerantallet er nogenlunde tilsvarende sidste års dataindsamling, med undtagelse af undervisningsdelen, der er faldet markant sammenholdt med sidste år. Ingen af projektlederne uddyber en årsag, men man kan antage, at faldet skyldes valg af temaer for undervisning eller praktiske problematikker ved deltagelsen for familierne.
I projektperioden fra 2009-2012 har de støttede projekter formået at afholde en række forskellige aktiviteter for målgruppen. Aktiviteterne har spændt fra sommerferier og sociale udflugter til oplæg, undervisning og rådgivning. Gennemgående for stort set alle projekter er, at ferierne har været eftertragtede og deltagerantallet har været højt. Opfølgende aktiviteter efter ferien hjælper deltagerne til at bevare de nyetablerede netværk, men har, grundet geografiske afstande og udfordringer i forhold til at målrette aktiviteterne, været vanskeligere at rekruttere til.
Et overordnet fokus har i alle de støttede projekter været at forbedre, udvikle og skabe nye netværk for målgruppen. Ifølge dataindsamlingen, der har fundet sted i løbet af projektperioden, lader dette til at være lykkedes i alle projekterne. Familierne udtrykker, at ferierne giver dem en følelse af at være ’en stor familie’, hvor de kan slappe af og føle sig mødt af ligesindede i et fordomsfrit miljø.
Det er gennemgående, at familierne er meget glade for især ferierne og aktiviteterne i forbindelse med denne. Alle deltagerne glæder sig til at opleve noget nyt, komme væk fra hverdag og hjem – og møde nye mennesker, og ikke mindst være sammen med andre i samme situation (økonomisk, socialt eller andre med misbrugsproblematikker tæt på livet). Det er især den praktiske hjælp, der giver deltagerne fornyet energi, og for mange af deltagerne er projekternes ferie – af økonomiske grunde - deres eneste mulighed for at komme på ferie.
Metode
Denne erfaringsopsamling er baseret på projekternes ansøgninger til Socialministeriet, statusrapporter udfyldt af størstedelen af projektlederne samt fokusgruppeinterview med børn og voksne, som har deltaget i projekterne.