Evaluering af Natteravnene i Danmark
Udbredelse, indsatser og udvalgte effekter.
Indhold
Denne rapport indeholder en evaluering af Natteravnene, som siden etableringen 15 år tilbage er blevet en landsdækkende frivillig organisation med foreninger over hele landet. Natteravnene har til formål at skabe tryghed i nattelivet, og organiserer frivillige voksne, der ønsker at bidrage til dette ved at skabe kontakt til unge udendørs i nattelivet. På gåture rundt i gaderne iført genkendelige gule jakker har Natteravnene således over 15 år søgt at skabe kontakt til unge og dermed bidrage til et tryggere natteliv.
Rapporten evaluerer dels det sociale arbejde og den kriminalitetsforebyggelse som Natteravnene yder, og dels den måde foreningen er organiseret ved en franchisemodel, der ikke tidligere har været anvendt i det danske foreningsliv. I evalueringen inddrages en række kilder såsom politiets kriminalitetsregistre, spørgeskemaer til unge og deres forældre, spørgeskemaer til formændene for Natteravnforeningerne, interview med Natteravne og samarbejdspartnere, fx repræsentanter for SSP samt observationer og samtaler fra besøg og ture med Natteravne i udvalgte foreninger.
Konklusion
På baggrund af undersøgelser foretaget i forbindelse med evalueringen vurderes det, at de i alt 170 Natteravneforeninger i Danmark havde omkring 4.679 medlemmer i sommeren 2012, hvoraf cirka 80 % var aktive. Den gennemsnitlige forening har 10-30 frivillige, hvoraf 21 % går mere end én tur om måneden, mens 60 % går mellem 3-12 ture årligt, og 19 % går færre.
Selvom natteravnene er fokuseret omkring festmiljøer i nattelivet, har de også kontakt med ædru unge på deres ture. Det gælder særligt 15-17-årige, som opholder sig rundt i boligområderne, mens en gruppe af 10-14-årige børn og unge også er til stede, men mindre repræsenterede. Foreningerne vurderer deres hovedformål som værende at skabe tryghed i nattelivet og drage omsorg for berusede børn og unge.
Undersøgelserne viser en række udfordringer for foreningerne. Det gælder rekruttering af nye medlemmer, fastholdelse af medlemmer, motivering af medlemmer til at gå ture, økonomi og sponsorer, relationer og samarbejde med andre aktører, samt balancering af neutral kontra aktiv rolle.
I forhold til den tryghedsskabende betydning for unge og forældre viser evalueringen, at Natteravnene har en signifikant tryghedsskabende effekt for såvel unge som forældre, der i særlig grad vurderer Natteravnene som havende en tryghedsskabende betydning. For forældrenes vedkommende vurderes det endvidere signifikant utrygt, når Natteravnene ikke er i byen, mens de unge er mindre utrygge ved det.
Undersøgelsen kan ikke påvise forskelle i kriminalitetsniveauet i områder med og uden Natteravneforeninger. Det betyder ikke, at de ikke kan have en kriminalitetsdæmpende effekt, og denne data skal fortolkes med forsigtighed.
Metode
Evalueringen er baseret på et omfattende datamateriale, herunder spørgeskemaer, registerundersøgelser, interviews samt observationer. I evalueringen indgår frivillige i Natteravnene på alle niveauer, samarbejdspartnere, politi, forældre til unge og de unge selv.