Evaluering af projekt "De Drikker Derhjemme" - Åbent anonymt rådgivningstilbud for børn og unge i familier med alkoholproblemer
Projekt "De drikker derhjemme" er et åbent anonymt rådgivningstilbud til børn og unge i familier med alkoholproblemer i Københavns Kommune. Projektet varetager information, vejledning og rådgivningssamtaler med børn og unge samt deres forældre, pårørende og øvrige netværk.
Indhold
I denne rapport kan du læse fjerde evaluering af De Drikker Derhjemme. Denne evaluering har særligt fokus på omfanget af problemstillingen; børn i familier med alkoholproblemer i København samt arten af skader og risici, som forældres store alkoholforbrug kan have for børn og unge.
Rapporten indledes med et resumé af evalueringens resultater samt en introduktion til evalueringen. Herefter beskrives først omfanget af problemstillingen i København, samt hvilke konsekvenser det kan have for børn at vokse op i familier med alkoholproblemer. Dernæst præsenteres projekt De Drikker Derhjemme og der gøres status over projektets kerneydelser, hvorefter samarbejdet med Børnefamiliecenter København belyses. Til sidst i rapporten præsenteres evalueringens samlede resultater, konklusion og anbefalinger.
Konklusion
- De Drikker Derhjemme har opnået gode resultater med en helhedsorienteret indsats med fokus på inddragelse af forældre og netværk samt samarbejde med sagsbehandlere.
- Evalueringen viser, at De Drikker Derhjemme i langt de fleste af forløbene inddrager familie og sagsbehandlere.
- Det har været vanskeligt for projektet at involvere skoler og daginstitutioner i ønsket omfang.
- Nøglepersoner fra Børnefamiliecenter København peger på fire væsentlige resultater af projektet; større faglig forståelse for alkoholproblematikker blandt sagsbehandlerne, arbejdet med børn i familier med alkohol er blevet professionaliseret. De Drikker Derhjemme har bidraget til et fælles fagligt sprog og tydeliggjort rollefordelingen mellem myndigheds- og rådgiverrollen.
- Projektet har nået sit mål om at afvikle rådgivningsforløb for mindst 150 børn og unge. I 2012 involverede rådgivningsforløbene 179 børn og unge.
- Med et gennemsnit på 5,48 samtaler pr. forløb har projektet opfyldt sit mål om at afholde 5-7 samtaler pr. forløb.
- Projektet har ikke nået sit mål om at afvikle 20 årlige møder med skoler og institutioner.
- Projektet har til fulde indfriet målet om at skabe og formidle viden indenfor området.