Socialpædagogerne
sl.dk Vidensbanken Mit SL

Socialpædagogernes Vidensbank

Avanceret søgning
    • Børn og Unge
    • Voksne
    • Socialpædagoger
  1. Socialpædagogernes Vidensbank
  2. Børn og Unge
  3. Social udsathed

Fattigdom i børnehøjde - Børns oplevelser af en opvækst i fattigdom

Børn, som lever i fattigdom, er et tilbagevendende diskussionstema i Danmark. I denne rapport er der inddraget et børneperspektiv på temaet. Hvordan oplever børnene de trænge økonomiske kår, og hvad er et godt liv ifølge dem selv?

Indhold

Rapporten bygger på spørgsmålet:

Hvordan oplever børn en opvækst i fattigdom?

Med udgangspunkt i otte børn i alderen ni til 13 år, som har været på frivillige organisationers feriekoloni, fordi deres forældre ikke har haft råd til at tage på sommerferie, gives der et indblik i, hvordan børn oplever fattigdom. Der findes flere forskellige måder at definere fattigdomsgrænser på. De interviewede familier karakteriseres som fattige ud fra forskellige fattigdomsdefinitioner. Fælles for dem alle er, at de tager på frivillige foreningers gratis sommerferie og altså opfylder rekrutteringskriteriet til disse. Forfatteren forstår fattige børn, som børn, hvis familie ikke har ressourcer til goder og aktiviteter, der er almindelige i barnets omkringliggende samfund - kammerater, skole og fritidsordninger.

Konklusion

Børnene er bevidste om fattigdommen i deres familie. De fortæller, at de oplever mobning og stigmatisering på grund af deres families økonomi - fx at de ikke må lege med de andre, fordi deres pc’er, spillekonsoller m.m. ikke lever op til kammeraternes standarder. De fleste inddragede børn oplever egentlig en moderat tilfredshed med deres materialiteter i absolut forstand – det er først, når de konfronteres med kammeraternes tøj, legetøj, fødselsdage m.m., at de oplever afsavn. Umiddelbart ser det ud som om, at de fleste har de fornødenheder, som er almindelige i det danske samfund. Det er først, når man inviteres ind i børnenes hjem, at man opdager huller i væggene, dårlig isolering, ensformig kost, genbrugstøj og it-udstyr, der ligger så langt under kammeraternes niveau, at de opleves som afsavn. Børnene har forskellige strategier til at mestre deres familiers trænge kår. De er loyale og forstående overfor deres forældre og føler et medansvar for familiens økonomi. Derfor begrænser de deres egne behov, undlader at spørge om penge og giver i flere tilfælde opsparede lommepenge til forældrene. Det konkluderes, at de inddragede børn i undersøgelsen befinder sig i periferien af fællesskabet – en eksklusionsposition nogle af børnene forsøger at retfærdiggøre ved at kritisere kammeraternes forbrugskultur. 

Metode

Rapporten er en redigeret udgave af forfatterens speciale. Den er baseret på fotobaserede fokusgruppeinterviews, enkeltinterviews, familiebesøg og budgetskemaer af otte fattige danske børn og deres familier.

Brugerfortællinger
Forfatter
  • Heidi Sørensen
Årstal
2010
Udgiver
CASA - Center for Alternativ Samfundsanalyse, 136 sider
  • Udskriv
  • Mail
  • Linkin
  • Facebook
  • Twitter
Download Download PDF

Se også

Brugerfortællinger;

Fattigdom i børnehøjde - Børns oplevelser af en opvækst i fattigdom

CASA - Center for Alternativ Samfundsanalyse, 136 sider 2010
Undersøgelser og evalueringer;

En dansk fattigdomsgrænse - Analyser og forslag til opgørelsesmetoder

Ekspertudvalg om Fattigdom, 296 sider 2013
Forskning;

Arbejde og sygdom - Og om at være en del af fællesskabet. En kritik af forestillingen om arbejdsmarkedsdeltagelsens afgørende betydning for den sociale eksklusion af kronisk syge og handicappede

Aalborg Universitet, 565 sider 2014
  • Om vidensbanken

    Vidensbanken er en service fra Socialpædagogerne sl.dk

    Om vidensbanken
  • FIND MERE VIDEN

    Socialpædagogen og andre relevante danske og internationale hjemmesider.

    Se links
  • Få vidensbankens nyhedsbrev

    Hold dig ajour med ny socialpædagogisk viden.

    Få viden i din mailbox
  • SÆT NY VIDEN I BANKEN

    Har du ideer eller eksempler på viden og praksisforløb, hører vi gerne fra dig.

    Kontakt os
Socialpædagogernes Vidensbank Brolæggerstræde 9 1211 Kbh. K Tlf. +45 7248 6000
Socialpædagogerns Vidensbank