Her er hvad de unge siger – og hvad vi kan lære af dem
SocialRepons har udgivet en rapport, som er en opsamling af viden fra over 150 unge med gadeadfærd om udfordringer og løsninger for unge i udsatte boligområder. Rapporten er bestilt af KAB/3B.
Indhold
Boligforeningerne 3B/KAB har siden 2014 samarbejdet med over 150 unge gennem ALL IN initiativer. ALL IN er en tilgang, som tager udgangspunkt i de unges eget initiativ med henblik på at skabe en boligsocial indsats lavet til og af unge. Det er de unge, som står for initiativ, planlægning og udførsel af de forskellige handlinger og aktiviteter, ligesom de også laver analysen af hvorfor handlinger og aktiviteter skal iværksættes.
Konklusion
Rapporten peger på særlig én erkendelse, som de syv års samarbejde med de unge har tilvejebragt; socialarbejdere har ikke altid haft øje for de marginaliseringsdynamikker, som opleves som mest udslagsgivende for de unges problemer. Dette manglende perspektiv gør, at de tilbud, som er målrettet de unge, ikke virker meningsfulde for dem. Der er en række faktorer, som er marginaliserende grundvilkår, som den enkelte unge ikke selv er herre over, dette kunne eksempelvis være trænge boligforhold, diskrimination på arbejdsmarked, nattelivet mv. samt den generelle følelse af at stå udenfor det danske samfund. Hvis ikke man har øje for disse faktorer, formår man ikke at målrette indsatserne, så de reelt gør en forskel for den enkelte.
Metode
Rapporten er baseret på følgende datagrundlag:
- Skriftlige materialer udarbejdet af de unge selv i forbindelse med syv ALL IN unge initiativer
- Skriftligt materialer udarbejdet af hhv. forsker og projektledelse (forskningsartikel og spørgeskemaundersøgelse)
- Interview med en tværgående projektleder
- Tre kvalitative interview med unge, der er medudviklere af hver deres initiativ
- Analysen er læst og valideret af fire unge, der har deltaget i hver deres ALL IN initiativ