Hvis man ikke kan stole på sine forældre, hvem kan man så stole på? Børn fortæller om vold i hjemmet
Denne publikation stiller skarpt på fysisk og psykisk vold mod børn fra voksne i hjemmet. Du kan blandet andet blive meget klogere på, hvorfor børn bliver udsat for vold, hvorfor mange børn ikke fortæller om volden til nogen samt om man kan skelne mellem psykisk og fysisk vold.
Indhold
Publikationen bygger på en helt ny undersøgelse fra Børnerådet som bl.a. viser, at mere end hvert fjerde barn i 7. klasse i Danmark har været udsat for fysisk vold fra en voksen i hjemmet inden for de seneste 12 måneder, heraf har 9 % været udsat for grov fysisk vold og 17 % været udsat for psykisk vold.
Børnerådet har i forbindelse med undersøgelsen etableret en ekspertgruppe med tre unge, der har været udsat for vold. De har i denne sammenhæng fortalt om deres barndom, som har været præget af både fysisk og psykisk vold.
Publikationen indgår i den landsdækkende kampagne #stopvoldenmodbørn.
Håbet for publikationen er, at fagfolk vil tage de unge fra ekspertrådets fortællinger og anbefalinger til sig, så børn og unge kan blive hjulpet til en tilværelse uden vold.
Konklusion
Publikationen indeholder både en lang række anbefalinger fra ekspertgruppen og fra Børnerådet til forskellige aktører/personer. Følgende er et udpluk af disse:
Et par af ekspertgruppens anbefalinger til:
- Lærere og pædagoger: vær interesseret i årsagen til, at et barn fx laver ballade, fremfor kun at skælde ud, undervis i vold og undersøg viden om, hvordan du bedst hjælper et barn udsat for vold.
- Politiet: prioritér voldssager højt, sørg for, at børnene er beskyttede og underet, hvis du har mistanke.
- Naboer og folk i det offentlige rum: reagér på, hvad du ser og hører, grib ind og ring til politiet, underret, hvis du har en mistanke.
Et par af Børnerådets anbefalinger:
- Fagfolk (særligt lærere og pædagoger), der arbejder med børn, skal oprustes på deres kompetencer til at spotte og handle på mistrivsel hos børn, der kan skyldes fysisk eller psykisk vold.
- Der bør være et øget fokus på børn, der udsættes for fysisk og psykisk vold i hjemmet, i sundhedssystemet og blandt sagsbehandlere.
- Vi skal være bedre til at underrette. Børnerådet anbefaler, at alle kommuner har en handleplan for, hvordan man håndterer en mistanke og en efterfølgende underretning, som er formidlet til skoler, institutioner og andre, der har med børn at gøre.
Metode
Børnerådet har samlet en gruppe af tre børn, i det de kalder for en ekspertgruppe. En gruppe praktikere og eksperter på området har bekræftet, at de tre unge tegner et repræsentativt og realistisk billede af de oplevelser, situationer og erfaringer, de selv møder i deres praksis på feltet.
Ekspertgruppen består af to piger på henholdsvis 16 og 14 år og en dreng på 18 år.