Ildfugle – Evaluering af en aktiveringsindsats for sårbare unge
I denne evaluering kan du læse om, hvordan Roskilde Kommune, Østsjællands Beredskab og nogle boligsociale medarbejdere samarbejder om at styrke og aktivere udsatte unge gennem forløbet Team Ildfugle.
Indhold
Dette er en evaluering af indsatsen Team Ildfugle, som er en beskæftigelsesindsats rettet mod sårbare unge, som ikke er i job eller uddannelse. Mange af de unge visiteres fra socialt udsatte boligområder.
Formålene med Team Ildfugle er blandt andet at gøre deltagerne mødestabile, at øge deres sundhed og deres selvtillid, at motivere dem til at tage en uddannelse eller starte i aktivering, praktik eller arbejde samt at bevirke til en større ansvarsfølelse for eget boligområde for de deltagere, der bor i socialt udsatte boligområder.
Evalueringen har til formål at vurdere effekten af indsatsen i forhold til de unges beskæftigelse eller uddannelse samt at opstille en række anbefalinger i forhold til at forbedre indsatsen eller i forhold til at lave lignende indsatser i andre kommuner.
Rapporten er især relevant for dig, der er boligsocial medarbejder og ønsker at hjælpe udsatte unge i gang med uddannelse eller arbejde. Den henvender sig desuden til kommuner og virksomheder, der ønsker at indgå i samarbejde med boligsociale medarbejdere om lignende indsatser for unge.
Konklusion
Evalueringen konkluderer, at Team Ildfugle skaber gode resultater, når det kommer til at få de unge i job og uddannelse. På trods af, at mange af deltagerne har en lang række problemer og udfordringer i forhold til blandt andet sociale relationer, selvtillid, sundhed, trivsel og faglige færdigheder, kommer 36 % af deltagerne i arbejde eller uddannelse efter at have gennemført forløbet.
Metode
Evalueringen er udarbejdet ud fra både kvalitative og kvantitative metoder. Der er foretaget syv kvalitative interviews med deltagere fra forskellige hold. Derudover er der foretaget interviews med de professionelle, både projektmedarbejderne og de boligsociale medarbejdere. Ligeledes er deltagerobservation og filmoptagelser en del af det kvalitative datagrundlag.
De kvantitative datakilder er indhentet fra Roskilde Kommune, og består af data om deltagerne fra før, de deltog i Team Ildfugle, ligesom der er indhentet data om dem efter endt deltagelse. Her er det især deltagernes uddannelses-, bolig- og jobsituation, der er analyseret. Desuden er der i evalueringen udarbejdet sundhedsprofiler og progressionsskemaer ud fra deltagernes egne vurderinger og projektmedarbejdernes vurderinger.