Indsatser over for udsatte 0-3-årige og deres forældre - en systematisk forskningsoversigt
Hjælp barnet ved at hjælpe forældrene. Det er devisen i 81 sociale indsatser overfor udsatte småbørn mellem 0 og 3 år i udlandet, som SFI har samlet i denne forskningsoversigt. Og langt de fleste indsatser har en positiv virkning, viser oversigten.
Indhold
Denne forskningsoversigt kortlægger nordiske og engelsksprogede studier over tidlige indsatser rettet mod sårbare og udsatte småbørn i alderen 0-3 år og deres forældre (herunder gravide mødre) i perioden 2000-2009.
Oversigten inddrager studier af sociale indsatser og har afgrænset sig til indsatser rettet mod at reducere eller kompensere for følgende risikofaktorer:
-
Forældres misbrug
-
Vanrøgt
-
Vold i nære relationer
-
Psykisk sygdom hos forældrene
-
Dårlig begavelse hos forældrene
-
Tidligt forældreskab
-
Kombinerede problembilleder, det vil sige tilfælde, hvor der er flere risikofaktorer til stede.
Konklusion
Forfatterne peger på en række fællestræk ved indsatserne:
- Langt de fleste af dem arbejder med forældrene, snarere end direkte med børnene.
- De består oftest af flere aktiviteter, som både foregår i den enkelte familie og i større grupper.
- Og så strækker en stor del af dem sig over mindst et halvt år, hvor folkene bag indsatsen er i kontakt med familien mindst en gang om ugen.
Metode
Forskningsoversigten bygger på studier, der anvender evidensbaserede metoder med en høj grad af pålidelighed, det vil sige lodtrækningsforsøg, kvasi-eksperimentelle metoder og før- og eftermålinger. Der er kun anvendt studier, der har gennemgået videnskabeligt review. Studierne er fundet i de nordiske biblioteksbaser, SocINDEX og PsychINFO. Kortlægningen fandt i alt 81 studier af tidlige indsatser.