Kofoeds Skoles ungdomsboliger - Forløbsundersøgelse af tidligere beboere på Kofoeds Skoles botilbud, udskrevet mellem 2005-2012
I denne rapport kan du læse om, hvordan det er gået tidligere beboere på Kofoeds Skoles Ungdomsboliger efter udskrivelse i årene fra 2005-2012. Du kan blandt andet læse om, hvordan det går de unge i forhold til boligsituation, job, uddannelse, parforhold, børn og økonomi.
Indhold
Denne rapport indeholder en forløbsundersøgelse, med udgangspunkt i data fra Danmarks Statistik, af 181 beboere, som er blevet udskrevet fra Kofoeds Skoles Ungdomsboliger i årene fra 2005-2012. Undersøgelsen ser nærmere på, hvordan det er gået beboerne i årene efter udskrivelsen.
Kofoeds Skoles Ungdomsboliger (KSU) er et botilbud til unge hjemløse under 30 år med sociale eller psykiske problemstillinger udover hjemløshed. Botilbuddene drives som bofællesskaber med pædagogisk støtte fra fast personale i den enkelte bolig.
I boligerne får den unge bo-træning samt hjælp i forhold til eventuelt misbrug, psykiske problemer, gæld samt til at komme videre med med job eller uddannelse.
Konklusion
- Forløbsundersøgelsen viser, at skolens ungdomsboliger hjælper langt de fleste unge ud af hjemløshed.
- De tidligere beboere på KSU er i gennemsnit 29 år. 62 % er kvinder med et aldersgennemsnit på 34,4 år, mens 38 % er mænd med et aldersgennemsnit på 23 år. Mændene har i gennemsnit et længere ophold på KSU end kvinderne.
- Mellem 60 % og 90 % af de tidligere beboere lever alene. Dog lever flere i par, jo længere tid der går efter udskrivelsen. Andelen af enlige mødre med børn ligger på omkring 5 %, mens andelen af par med børn øges fra 3 % til 18 % fra første til syvende år efter udskrivelsen.
- Hovedparten af de unge har egen bolig efter udskrivning og fastholder denne bolig.
- Omkring halvdelen af de tidligere KSU beboere lever af kontanthjælp.
- En femtedel af de tidligere beboere har ingen/uoplyst uddannelse. Hovedparten af de unge har grundskolen som højest fuldførte uddannelse. Ved udskrivning var 24 % i gang med en uddannelse, en andel der hurtigt falder til 17 %.
- Hovedparten af de tidligere beboere har en gennemsnitlig personindkomst på under 150.000 kr. om året.
- I løbet af det første år efter udskrivning er der et fald i andelen af unge med egen bolig og unge, som er i gang med en uddannelse. Dette tyder på, at der er behov på et større fokus på overgange mellem eksempelvis udskrivning og videre.
- Halvdelen af de tidligere beboere er på kontanthjælp uanset hvor mange år, der er gået efter udskrivelsen. Dette tyder på, at kontanthjælp ikke nødvendigvis er en kortvarig ydelse. Undersøgelsens resultater peger også på, at de tidligere KSU beboere er fattigdomstruede.
- Undersøgelsen peger desuden på en række forskelle på mandlige og kvindelige tidligere KSU-beboere.
Metode
Undersøgelsen er baseret på data fra Danmarks Statistik. Danmarks Statistik har kørt cpr-numrene på de 181 tidligere beboere gennem følgende registre:
- Befolkningens højeste fuldførte uddannelse
- Befolkningsstatistikken
- Indkomststatistikken
- Dødsårsager
Der er foretaget registreringer i 2009, 2010, 2011 og 2012.