Kommunernes indsats på området for unge kriminelle
Ankestyrelsen har gennemgået en stikprøve på 300 sager om unge, der er mistænkt for at have begået kriminalitet. Rapporten tegner et billede af de børn og unge, sagerne omhandler, ligesom kommunernes sagsbehandling, herunder den indledende sagsbehandling og reaktion, gennemgås.
Indhold
Ankestyrelsen har med denne undersøgelse vurderet 284 sager om børn og unge, der mistænkes for at have begået voldskriminalitet, anden alvorlig kriminalitet eller gentagen kriminalitet.
Vurderingen har bestået i to dele og bygger på de dokumenterede oplysninger i sagerne. Ankestyrelsen har således i den konkrete sag vurderet om:
-
Kommunen allerede på tidspunktet for behandlingen af sagen gør tilstrækkeligt for barnet eller den unge
-
Kommunen har sat hurtigt, konsekvent og tilstrækkeligt ind, når barnet eller den unge er mistænkt for at have begået kriminalitet.
Den sidste del af vurderingen er blandt andet foregået ved registrering af forskellige faktuelle oplysninger i sagen samt vurdering af, hvorvidt de særlige lovregler, der omhandler børn og unge, der mistænkes for kriminalitet, er overholdt.
Der har ved registreringen af sagerne været fokus på kriminalitetens art, oplysninger om barnet eller den unge og dennes familie, herunder kommunens tidligere kendskab til familien, samt reglerne om foreløbige handleplaner og kriminalitetshandleplaner.
Konklusion
Undersøgelsen viser, at ”den typiske unge kriminelle” er karakteriseret ved at være en dreng på 16 eller 17 år, hvor kommunen ofte har kendskab til den unge i forvejen enten på grund af tidligere kriminalitet, tidligere underretninger eller andre sociale problemer. Den unge har desuden skoleproblemer, herunder uregelmæssig skolegang, og ofte misbrugsproblemer. Derudover har kommunen også ofte et kendskab til den unges familie.
Samlet set vurderer Ankestyrelsen, at lovgivningen på området kun er fyldestgørende overholdt i 52 procent af sagerne. De hyppigste årsager til, at afgørelserne vurderes ikke at være i overensstemmelse med lovgivningen er:
-
at reglerne om udarbejdelse af en foreløbig handleplan ikke er overholdt, herunder at 7-dages fristen ikke er overholdt
-
at reglerne om udarbejdelse af en kriminalitetshandleplan ikke er overholdt
-
at kommunen burde have reageret på tidligere underretninger
- at kommunen burde have iværksat foranstaltninger tidligere
Metode
Efter servicelovens § 65 a skal politiet hvert år skriftligt orientere Ankestyrelsen om i alt 300 repræsentativt udvalgte underretninger til kommunerne vedrørende børn og unge, der mistænkes for at have begået voldskriminalitet, anden alvorlig kriminalitet eller gentagen kriminalitet. Nærværende rapport bygger på i alt 284 underretninger fra 2010.