Kommunernes perspektiver på centrale udfordringer på børne- og ungeområdet
Undersøgelsen afdækker udfordringer, som kommunerne oplever i forhold til at levere og implementere virksomme sociale indsatser på området for udsatte børn og unge samt børn og unge med handicap.
Indhold
Denne undersøgelse, som er foretaget af VIVE, afdækker de udfordringer, som kommunerne oplever i forhold til at levere og implementere virksomme sociale indsatser på området for udsatte børn og unge samt børn og unge med handicap. Fokus i undersøgelsen er at afdække kommunernes oplevede udfordringer på områderne og derfor ikke nødvendigvis udfordringer, der måtte opleves på borgerniveau eller på nationalpolitisk plan.
Undersøgelsen giver et samlet og bredt overblik over kommunernes vurdering af omfanget af mange forskellige udfordringer på både området for udsatte børn og unge og området for børn og unge med handicap. Denne bredde betyder, at undersøgelsen ikke giver dybdegående beskrivelser af de konkrete udfordringer, som kommunerne oplever på områderne.
Konklusion
Kommunerne oplever de største gennemsnitlige udfordringer på fokusområdet psykisk sårbare børn og unge. Det er samtidig også på dette fokusområde, at kommunernes oplevede behov for ekstern understøttelse er størst. Kommunernes største udfordring inden for fokusområdet er, at der opleves en stigning i antallet af psykisk sårbare børn og unge. Derudover savner kommunerne både stærkere evidens for virkningen af indsatser til målgruppen samt et større udbud af virkningsfulde indsatser.
Kommunerne oplever også væsentlige udfordringer på fokusområdet børn og unge med autisme, ADHD eller lignende vanskeligheder. Også på dette fokusområde handler den største udfordring om, at kommunerne oplever, at antallet af børn og unge med autisme, ADHD eller lignende problematikker stiger, og det er svært for kommunerne at følge med i forhold til at matche efterspørgslen på indsatser til målgruppen. Derudover efterspørger kommunerne mere viden om virkningsfulde indsatser til målgruppen.
Metode
Overordnet set består undersøgelsen af to dele: en foranalyse og en landsdækkende spørgeskemaundersøgelse.
Foranalysen er gennemført som en analyse af materiale udarbejdet af Socialstyrelsen, som afdækker udfordringer på området for udsatte børn og unge samt børn og unge med handicap. Foranalysen er gennemført med henblik på at identificere kommunernes aktuelle udfordringer i leveringen af virksomme sociale indsatser.
Spørgeskemaundersøgelsen er udarbejdet på baggrund af fundene i foranalysen og afdækker udbredelsen af de identificerede udfordringer på tværs af landets kommuner. Derudover belyser den, hvor store kommunernes oplevede udfordringer er, hvilke typer af udfordringer kommunerne oplever, samt kommunernes behov for ekstern understøttelse i forhold til at imødekomme udfordringerne. På baggrund af kommunernes besvarelse af spørgeskemaet og udvalgte baggrundsvariable er det endvidere undersøgt, om der er systematisk forskel på oplevede udfordringer på tværs af kommunerne.