Kriminalitet
I temaet "Kriminalitet", som er en del af Socialstyrelsens vidensportal om udsatte børn og unge, kan du finde aktuel viden om emnet. Temaet præsenterer baggrundsviden om kriminalitet og indeholder en række artikler, som handler om forskellige indsatser for børn og unge, der er i risiko for at begå eller har begået kriminalitet.
Indhold
Dette tema sætter fokus på forebyggelse blandt kriminalitetstruede børn og unge samt behandlende indsatser, som sigter mod at afhjælpe, at børn og unge, der allerede har udviklet en kriminel adfærd, fortsætter i denne løbebane. Temaets artikler understreger særligt tidlige indsatsers afgørende betydning samt vigtigheden af, at der foregår et samarbejde mellem de forskellige aktører, som er i kontakt med de børn og unge, indsatserne retter sig mod.
Socialstyrelsens tema om kriminalitet er opdelt i to kategorier; Indsatser og Baggrundsviden. Under indsatser kan du læse om forskellige indsatser for børn og unge, som er i risiko for eller har begået kriminalitet. Denne kategori indeholder følgende artikler:
- Processuelle netværksmøder. Denne artikel beskriver en metode, hvor traumatiserede flygtningefamilier kontinuerligt mødes med fagpersoner og taler primært om børnenes behov og udfordringer. Formålet er at forebygge sociale problemer, vold og kriminalitet hos familiernes børn og unge.
- Den korte snor. I denne artikel kan du læse om Københavns Kommunes tilbud "Den Korte Snor" til børn og unge mellem 10-17 år, der er involveret i truende eller uroskabende adfærd og relaterede kriminelle aktiviteter. Artiklen beskriver blandt andet projektets metode, implementering og effekt.
- Kommunernes indsats på området for unge kriminelle. Artiklen er baseret på Ankestyrelsens undersøgelser "Kommunernes indsats på området for kriminelle unge" fra år 2013 og 2014 og præsenterer nogle af resultaterne herfra.
- Mægling ved kriminalitet. Artiklen handler om mægling og præsenterer blandt andet svenske studier, som viser, at mægling mellem gerningsmand og offer har positive effekter i forhold til tilbagefald til ny kriminalitet. I artiklen kan du desuden læse om metode og implementering i forhold til mægling.
- Mentorordninger mindsker kriminel adfærd blandt unge. I denne artikel kan du læse om mentorordninger, som er en indsats, der anvendes over for børn og unge i alderen 12-22 år, som er i risiko for at udvikle eller allerede har udviklet en kriminel adfærd.
- MultifunC. Artiklen præsenterer programmet MultifunC, som er et højintensivt institutionsprogram, målrettet de allermest udadreagerende unge mellem 14 og 18 år.
- FFT: Functional Family Therapy. Artiklen beskriver FFT, der er et behandlingsforløb for familier med børn og unge mellem 10 og 18 år med milde eller alvorlige adfærdsproblemer. Behandlingsforløbet har til formål at forbedre familierelationen samt mindske misbrugsproblemer og kriminel adfærd.
- MST: Multisystemisk Terapi. Artiklen beskriver MST, som er et intensivt behandlingstilbud, som inddrager både den unges forældre og øvrige netværk. Formålet med tilbuddet er at forhindre, at den unge begår kriminalitet eller udvikler et misbrug.
- TFCO – Treatment Foster Care Oregon. Artiklen beskriver en helhedsorienteret behandlingsindsats til unge 12-17 årige med svære adfærdsproblemer. Den unge er under behandlingen anbragt i 9-12 måneder i en særligt uddannet plejefamilie og modtager intensiv støtte fra et TFCO-behandlingsteam.
- Fra planlægning til praksis - Tilrettelæggelse af indsatser rettet mod kriminelle unge. Præsenterer inspirationskataloget "Kriminalitetsforebyggelse overfor børn og unge under 15 år med anden etnisk baggrund end dansk - Inspirationskatalog til kommunerne". Kataloget kan hentes fra Socialstyrelsens hjemmeside og findes også i Socialpædagogernes Vidensbank.
- Sociale indsatser til unge lovovertrædere. Artiklen beskriver en svensk forskningsoversigt som sammenholder effekterne af forskellige indsatser til unge, der har fået en dom for kriminalitet. I artiklen præsenteres blandt andet forskningsoversigtens formål og resultater.
- Tidlig indsats med forældreprogrammer. Denne artikel præsenterer en svensk metaanalyse over internationale effektstudier, som viser, at forældreprogrammer kan reducere problemadfærd og antisocial adfærd.
Under Baggrundsviden finder du følgende artikler:
- Definition. I denne artikel finder du den definition på kriminalitet, som anvendes i temaet.
- Målgruppen. Artiklen beskriver målgruppen for temaet.
- Litteratur. Her kan du finde den samlede litteraturliste for temaet kriminalitet.
- Principafgørelser. Artiklen præsenterer Ankestyrelsens principafgørelser, som er relevante for temaet.
- Aktører - Ansvar og roller. Artiklen beskriver de forskellige roller, som forskellige aktører har i forhold til indsatsen overfor kriminalitet.
- Socialstyrelsens igangværende initiativer. I denne artikel præsenteres kort en række af Socialstyrelsens igangværende initiativer på området.
- Omfang. Denne artikel handler om omfanget af kriminalitet blandt børn og unge og er blandt andet baseret på data fra Danmarks Statistik.
- Risiko- og beskyttelsesfaktorer. Artiklen beskriver nogle af de risiko- og beskyttelsesfaktorer, som har betydning for udviklingen af kriminel adfærd hos børn og unge.
- YLS-CMI. I denne artikel kan du læse om YSL-CMI, som er et værktøj til fagpersoner, som kan hjælpe med at vurdere risiko- og behovsfaktorer samt tilrettelægge indsatser.
- Risiko, behov og responsivitetsprincipperne (RNR). Artiklen beskriver principperne for risiko, behov og responsivitet, som anvendes til at vurdere risikoniveau og tilpasse behandlingen til den enkelte unge.
- Ungdomssanktionen. Artiklen indeholder en overordnet præsentation af Ungdomssanktionen.