Midtvejsevaluering af fritidsjobsindsatsen ’Energi til mere’ i Esbjerg Kommune
Midtvejsevalueringen af fritidsjobsindsatsen ’Energi til mere’ viser, at der allerede er stor succes med at rekruttere skoleelever og unge i udsatte og sårbare positioner til at varetage et fritidsjob. Her kan man få en indsigt i, hvordan indsatsen hos Esbjerg Kommune er gået indtil videre, og hvilke gode resultater, som der er kommet ud af indsatsen, som er målrettet ønsket om at minimere udfordringer med at for mange unge mellem 18-24 år ikke er i gang med hverken uddannelse
Indhold
I 2020 fik Esbjerg Kommune en bevilling fra A.P. Møllerske Støttefond, som skulle bruges til at udvikle og igangsætte en fritidsjobsindsats til unge i Esbjerg Kommune. Rapporten er en midtvejsevaluering, som viser de resultater, som fritidsjobsindsatsen har bidraget med indtil videre. Der var en evaluering af det første halvandet år med indsatsen, som blev udgivet i 2022. Indsatsen er igangsat hos Esbjerg Kommune på grund af en kommunal vurdering af, at for mange unge mellem 18-24 år, hverken er i gang med uddannelse eller i beskæftigelse.
Fritidsjobsindsatsen består af en håndholdt indsats til skoleelever og til unge mellem 16-18 år. Der er en åben vejledning på skolerne og på ungdomsskolerne. Herudover er der introduktionsmøder på skolerne. Indsatsen består af en afklaring med den unge, om hvilke ønsker og muligheder den unge har i forbindelse med at få et fritidsjob. Midtvejsevalueringen beskriver, hvordan mulige virkninger af fritidsjobsindsatsen har på de unge. Hertil om de opnår at få et fritidsjob samt beholde det.
Konklusion
Der er otte ud af ti af deltagerne fra fritidsjobsindsatsen, som har fået et fritidsjob efter de startede i indsatsen. Andelen af skoleelever og unge i beskæftigelse er steget efter indsatsen er påbegyndt. Fritidsjobskonsulenterne er lykkedes med at arbejde med en meget heterogen gruppe, hvor de har brugt forskellige metoder i at tilgå deltagerne. Ved de unge, som er i sårbare og udsatte positioner, fungerer fritidsjobskonsulenterne også som støtte-kontaktperson efter den unge har fået et fritidsjob.
Virksomhederne, som har ansat de unge efter indsatsen, skal være med til at motivere og lære de unge at gå på arbejde både imens, men også efter indsatsen afsluttes. Dette er en vigtig del af, at Esbjerg Kommune fremadrettet ønsker at mindske antallet af unge, som ikke er i uddannelse eller job.
Metode
Der har siden opstarten af indsatsen i efteråret 2020 til udgangen af 2022 været 75 skoleelever og 58 unge i indsatsen. VIVE har indsamlet en række af data. De har blandt andet indsamlet interviews med indsatsens projektleder, to fritidsjobskonsulenter, 10 ledere og koordinatorer i private og offentlige virksomheder, som har ansat de unge gennem indsatsen. Herudover 15 unge, som har fået et fritidsjob gennem indsatsen i Esbjerg Kommune. VIVE har også indsamlet surveys, om deltagernes egne vurderinger af deres skole, fritid og generelle livsmestring. Der er 33 survey besvarelser fra skoleelever og 31 besvarelser fra de unge.