Pres og stress. Krop, køn og digital adfærd 2020
Karakterer, BMI, antal likes, kommentarer og antal streaks på sociale medier er bare et udpluk af de mange tal, som børn og unge forholder sig til, og som for mange bidrager til oplevelsen af, om man er et vellykket, ungt menneske. Mange børn føler det belastende at skulle præstere på alle fronter, og det pres resulterer for nogle børn og unge i en oplevelse af stress.
Indhold
De fleste børn og unge har et indholdsrigt liv med mulighed for at deltage i mange forskellige, positive fællesskaber. Det kan for eksempel være i hjemmet, i skolen, til fritidsaktiviteter, på sociale medier eller i computerspil. Men det er også et liv, hvor man skal afkode en lang række spilleregler, og hvor man møder mange forventninger og krav.
For nogle børn og unge betyder det, at de kan føle et stort pres, som kan lede til en følelse af stress. Det mærker BørneTelefonen, hvor mere end 700 samtaler i 2019 handlede om stress. I endnu flere samtaler fortalte børn og unge om følelsen af pres. I nogle tilfælde en diffus følelse af ikke at være god nok eller ikke at passe ind og i andre tilfælde om et konkret og målbart pres, for eksempel i forhold til krop, karakterer og alt, der tælles i deres digitale liv, som likes, hjerter, følgere mv.
Mange oplever, at det er et pres, de selv skaber. De er på evig jagt efter at præstere bedre. Mange børn og unge, føler sig konstant målt og vejet, eller måler og vejer konstant sig selv, fordi de har overført omverdenens normer og værdier til deres egne forventninger og krav. Det kan føre til, at de retter skylden mod sig selv, hvis de ikke opfylder kravene og indfrier forventningerne.
Denne rapport er den første i rækken om pres og stress - her med særligt fokus på det, børn og unge fortæller om krop, køn og digital adfærd. Rapporten er en del af partnerskabet ’Fra Udenforskab til Indenforskab’ mellem TrygFonden og Børns Vilkår, som fokuserer på positive fællesskaber.