Slutevaluering af 17 indsatser under puljen for helhedsorienteret gadeplansindsats
Få i denne rapport indblik i erfaringer fra helhedsorienterede gadeplansindsatser i 17 forskellige boligområder.
Indhold
I 2010 uddelte Indenrigs- og Socialministeriet godt 130 mio. kr. til helhedsorienterede gadeplansindsatser med afsæt i Ungdomskommissionens anbefalinger. I 2011 overgik puljen til Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter. Der blev i alt tildelt midler til gadeplansindsatser i 17 udsatte boligområder fordelt på 12 kommuner.
Det overordnede formål med puljen er at styrke den kriminalpræventive indsats i områderne og nedbringe ungdomskriminaliteten. Indsatsen har yderligere en række delmål, som udgør trin på vejen til at nå hovedformålet. CFBU (Center for Boligsocial Udvikling) har udarbejdet en model, som illustrerer indsatsens hoved- samt delmål. Den kan ses på side 5.
I 2011 indgik CFBU en aftale med Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter om at følge puljen for helhedsorienteret gadeplansindsats. Denne rapport er slutevalueringen af puljen og har overordnet til formål at indsamle erfaringer og læring fra projekterne, undersøge puljens effekter samt at give anbefalinger til en fortsat styrkelse af det helhedsorienterede gadeplansarbejde.
Evalueringen henvender sig til beslutningstagere samt praktikere, der arbejder med kriminalpræventive indsatser i udsatte boligområder. Men den er også relevant for studerende på fx pædagog- eller socialrådgiveruddannelserne eller andre med interesse for gadeplansarbejde.
Rapportens opbygning:
- Efter indledningen præsenteres læseren for evalueringens konklusioner.
- I kapitlet ”Sådan har vi gjort” gennemgås dernæst de forskellige datakilder, som evalueringen tager afsæt i.
- Derefter beskrives de 17 gadeindsatser samlet.
- Det efterfølgende kapitel omhandler organiseringen af indsatserne og det undersøges her, hvilke kompetencer der kræves til at arbejde helhedsorienteret med kriminelle og kriminalitetstruede unge. I dette kapitel kan du også læse om alle de forskellige aktiviteter, som er igangsat som led i indsatsen.
- De efterfølgende seks kapitler: ’Gadelivet’, ’Fritiden’, ’Skolen’, ’Jobbet’, ’Familien’ samt ’Det individuelle’ beskriver de helhedsorienterede indsatser i forhold til forskellige ungdomslivsarenaer.
- Herefter undersøger CFBU, hvorvidt gadeplansindsatserne har haft en dokumenteret effekt på den unges kriminalitet, uddannelse og beskæftigelse.
- I rapportens sidste kapitel beskrives den nye viden og læring, som indsatserne har givet.
Konklusion
Overordnet konkluderer CFBU på baggrund af evaluering, at:
- Det der skal til for at rykke kriminalitetstruede unge i en positiv retning er en helhedsorienteret, individorienteret socialfaglig indsats forankret i den unges lokalområde, baseret på tillid og anerkendelse.
- Det også er vigtigt, at indsatsen sker i et tæt samarbejde med relevante aktører omkring den unge.
- Indsatsen skal tage udgangspunkt i den unges livssituation og de udfordringer, ressourcer og behov, der måtte gøre sig gældende på tværs af vigtige ungdomslivsarenaer som skole, fritid, arbejdsplads, familie og ikke mindst gadelivet med vennerne i boligområdet.
Du kan læse alle evalueringens konklusioner på side 7 til 10.
Metode
CFBU forklarer, at deres evaluering af de helhedsorienterede gadeplansindsatser bygger på en kombination af litteraturstudier, projektbesøg samt kvalitative interviews, evalueringsworkshops, registerdataanalyser og analyser af projekternes indberetninger af erfaringer og opnåede resultater. Læs mere om hver af disse datakilder på side 11 og 12.