Trivsel hos børn på udrejsecenter Sjælsmark
En stor del af børnene på udrejsecenter Sjælsmark er i alvorlig mistrivsel, og der er stor bekymring for børnenes fremtidige udvikling
Indhold
Rapporten er skrevet af to erfarne Røde Kors psykologer og omfatter en psykologisk screening af 56 børn, som er indkvarteret på Udrejsecenter Sjælsmark med deres familier. En stor del af børnene er i alvorlig mistrivsel, og der er stor bekymring for børnenes fremtidige udvikling. Rapporten beskriver også, hvordan familiernes vilkår i høj grad forstærker børnenes mistrivsel.
Konklusion
Undersøgelsens resultater viser, at børnenes psykiske trivsel er markant dårligere, end hvad der generelt ses hos jævnaldrende børn. De samlede besvarelser fra SDQ viser, at en stor andel af børnene har signifikante symptomer på psykisk mistrivsel. Deraf ville 61 procent af børnene sandsynligvis opfylde kriterierne for en psykiatrisk diagnose, og yderligere 19 procent af børnene ville muligvis opfylde samme kriterier, hvis de blev udredt for det. Sammenlignet med en tidligere undersøgelse fra 2010, er der dobbelt så mange af børnene på Udrejsecenter Sjælsmark, der er i høj risiko for psykiske lidelser, end det er tilfældet blandt nyankomne børn.
Dertil kommer at halvdelen af de 11-17 årige har symptomer på PTSD. En stor del af børnene har nedsat appetit, og en stor del af børnene har problemer med indsovningen og har hyppige mareridt.
For forældrenes vedkommende viser screeningen, at over 80 procent af forældrene havde symptomer på psykisk mistrivsel i en grad, der svarer til psykisk lidelse som for eksempel angst eller depression.
Metode
Børnenes trivsel blev målt med følgende redskaber:
- Struktureret spørgeguide, der er udviklet af Røde Kors psykologer til måling af børnenes trivsel
- Strengths and Difficulties Questionnaire – SDQ
- Childrens Impact of Event Scale – CRIES-8 i de tilfælde, hvor de 11-17 årige har svaret, at de har oplevet en eller flere voldsomme hændelser
Forældres trivsel blev målt med følgende redskaber:
- Struktureret spørgeguide udviklet af Røde Kors psykologer
- Kessler Psychological Distress Scale – K10