Unge uden job og uddannelse - definitioner, målgruppestørrelse og karakteristika
VIVE rapporten giver et billede af forskellige baggrundskarakteristika som VIVEs opsplitning af den brede gruppe af unge uden job og uddannelse bidrager med og et blik for, hvordan de definerede undergrupper adskiller sig fra hinanden.
Indhold
I VIVEs rapport udarbejdes en opsplitning af den brede gruppe på 45.000 unge, der er uden job og uddannelse. I rapporten inddeles den brede gruppe i fire undergrupper, hvor der undersøges forskellige baggrundskarakteristika mellem dem og i forhold til øvrige unge, der endnu ikke har gennemført en ungdomsuddannelse.
Der bliver defineret fire forskellige grupper baseret på analysen af offentlig forsørgelse og varighed af inaktivitet for gruppen af unge uden job og uddannelse.
De fire målgrupper er:
- De fastlåste (18-24 årige offentligt forsørgede uden job og uddannelse et helt år)
- De midlertidige (18-24 årige offentligt forsørgede uden job og uddannelse i uge 41, men ikke hele året)
- De selvforsøgende (18-24 årige uden job og uddannelse i uge 41 og 4)
- NEET 16-17 årige (16-17 årige uden job og uddannelse i uge 41)
De fire målgrupper sammenholdes med gruppe 5, som er Ikke-NEET (16-24 årige, der ikke har en ungdomsuddannelse, men som i uge 41 i 2019 var i job eller i gang med skole/uddannelse).
Der undersøges, hvorvidt og hvordan de forskellige målgrupper adskiller sig fra hinanden og fra ikke-NEET-gruppen.
(NEET betyder Not in Employment, Education or Training).
Konklusion
Analysen viser, at alle grupper af inaktive unge har klaret sig dårligere i grundskolen end Ikke-NEET-gruppen uden ungdomsuddannelse. Forældrebaggrund har også indflydelse, da de unges forældres uddannelsesniveau fra de fire grupper ligger under de øvrige unges. Ligesom forældre med offentlige forsørgelse også er højere for alle de inaktive grupper. Analysen giver et overordnet billede af gruppen af unge uden ungdomsuddannelse, der hverken har tilknytning til uddannelse eller arbejde og et blik for, hvordan de samtidig adskiller sig fra hinanden.
Metode
Analysen er baseret på udtræk fra Danmarks Statistiks registre over alle unge i alderen 16-24 år. Analysen trækker primært på tal fra 2019, men for analysen af varighed af inaktivitet trækkes endvidere på tal fra 2019 og 2020. Data vedrører forskellige områder og trækkes fra forskellige registre vedrørende for eksempel uddannelse, sociale forhold, retsvæsen, sundhedsvæsen mm.