Unges sociale problemer i samspil eller isolerede problemer - Forandringens omveje og genveje
Der har inden for de seneste år været stor opmærksomhed på en stigende forekomst af selvskadende adfærd specielt blandt unge piger, en mulig stigning i andelen af unge, der misbruger stoffer, og på unges risiko for at blive udsat for seksuelle overgreb.
Indhold
På baggrund af ovenstående er der et stigende behov for at beskrive forekomsten af selvmordstanker, ønsker om at skade sig selv og selvskadende adfærd blandt unge i forhold til deres risiko for seksuelle overgreb og deres brug af forskellige former for rusmidler.
I denne rapport kan du, ud fra de unges egne udsagn, læse om omfanget og karakteren af de tre problemer (rusmidler, seksuelle overgreb og selvskade) blandt den danske ungdom.
Rapporten vurderer derudover, om der er et sammenfald mellem de tre problemtyper, og hvorvidt forekomsten af problemerne er påvirket af de samme faktorer og har ensartet relation til de unges psykosociale forhold. Rapporten gennemgår de enkelte problemstillinger hver for sig og beskriver den gruppe unge, der rapporterer alle tre problemer. Rapporten sætter i særlig grad fokus på sammenhænge mellem udsættelse for seksuelle overgreb og selvrapporteret selvskadende adfærd.
Konklusion
Rapporten konkluderer blandt andet, at:
- Blandt unge i alderen 15-16 år er sammenfaldet mellem de tre problemtyper meget lille. I spørgeskemaundersøgelsen deltog knap 4.000 unge, og ud af disse rapporterer kun 29 af de unge alle tre problemer, heraf 24 piger og fem drenge.
- Selvskadende adfærd er hyppigst blandt piger og unge kvinder, men synes at aftage med alderen. Mens 12 % af de 16-19-årige angiver nogensinde at have forsøgt at tage sit eget liv, angives det ’kun’ af knap 7 % af de 20-24-årige.
- Brug af eurofiserende stoffer ser hverken ud til at være en markant risikofaktor for seksuelle overgreb eller ser ud til at have sammenhæng med selvskadende adfærd i de to undersøgte aldersgrupper.
- Seksuelle overgreb eller udsættelse for seksuel vold synes at være en risikofaktor for selvskadende adfærd både blandt de helt unge og blandt de 16-24-årige.
- Der er markant sammenhæng mellem depression og en række psykosociale risikofaktorer og selvskadende adfærd. Men disse risikofaktorer synes i højere grad at påvirke ikke-deprimerede unge i retning af selvskadende adfærd. Det kan tydes som, at depression er en overvejende risikofaktor for selvskadende adfærd og derfor overskygger betydningen af andre mulige risikofaktorer.
Metode
Rapporten er baseret på to landsdækkende spørgeskemaundersøgelser blandt henholdsvis 15-16-årige og 16-24-årige i Danmark.