Virksomheders indsats for udsatte unge - De gode eksempler i Norden
Denne rapport præsenterer de bedste eksempler på nordiske virksomheders indsatser for at sikre, at udsatte unge, med svag tilknytning til arbejdsmarkedet, kommer i beskæftigelse eller uddannelse.
Indhold
Rapporten indeholder 24 cases fra fem nordiske lande: Danmark, Sverige, Norge, Finland og Island. Hver af de 24 eksempler er beskrevet ud fra punkterne:
- Kort om initiativet
- Resultater
- Målgruppen
- Virksomhedens rolle og gevinst
- Samarbejde med andre aktører
- Finansering
- Forudsætninger for succes
- Udbredelse af indsatsen
Eksempler på cases i rapporten:
- Øens Murerfirma. Er et murer- og entreprenørfirma med omkring 200 ansatte. Firmaet har en lang historie for at tage udsatte unge i lære og modtager omkring 50 praktikanter på årsbasis. De unge starter i en fire ugers praktikperiode, hvor de får en fast kontaktperson, som er mentoruddannet. Her bliver den unge lært op i, hvordan man færdes på en arbejdsplads og får langsomt flere opgaver. Øens Murerfirma arbejder tæt sammen med jobcentret under forløbene.
- Falck Danmarks uddannelsesforløb. Falck Danmark er en redningsvirksomhed, der foretager alt fra ambulancekørsel til brandslukning og sygetransport. I maj 2011 påbegyndte Falck et projekt, der forløb frem til 2013, hvor de i samarbejde med erhvervsskolerne tilrettelagde en erhvervsuddannelse med speciale i auto. 24 af elevpladserne blev øremærket til udsatte unge. Mere end halvdelen af de unge er efterfølgende blevet ansat hos Falck.
- Dansk Supermarked. Dansk Supermarked er en detailhandelsvirksomhed med flere supermarkedskæder. Virksomheden laver individuelt tilrettelagte forløb for udsatte unge og tilbyder årligt omkring 1.200-1.500 praktikforløb.
- High:five. Er et projekt, der har til formål at hjælpe private virksomheder og offentlige mydigheder med at etablere uddannelses- og arbejdspladser til udsatte unge. Formålet med High:five er at ændre den generelle holdning til straffeattester og skabe en bedre overgang fra fængsel og ud i samfundet igen.
- Route 25. Route 25 er et projekt, der hjælper unge, der har brug for ekstra støtte til at komme i gang med en uddannelse eller job ved at tilbyde dem en koordineret og virksomhedsrettet indsats bl.a. gennem etablering af tværfaglige ungeteams.
- Grundfos. Grundfos har seks fleks-værksteder med en række aktiviteter, der har til formål at integrere socialt udsatte grupper på arbejdsmarkedet herunder unge. Grundfos har omkring 120 ansatte i fleks-værkstederne.
- Bøy av - Fra kaos til fabrev. En norsk virksomhed manglede arbejdskraft og opstartede i den forbindelse et projekt, som havde til formål at rekrutere udsatte unge på baggrund af deres praktiske erfaringer og støtte dem i at få en uddannelse.
- TAFU. Et norsk projekt, som hjælper tidligere indsatte tilbage på arbejdsmarkedet gennem en tværfaglig og helhedsorienteret indsats.
- Ung jobb Haugesund. Et norsk projekt, hvor en fodboldklub samarbejder med bl.a. jobcentret om at lave et seks måneders forløb som skal forberede de unge til arbejdslivet. Projektet bruger fodbold som metode til at give den unge et socialt sammenhold og succesoplevelser.
- Satsning på unge i Nord-Trøndelag. Et samarbejde med lokale virksomheder, der retter sig mod unge, der ikke har fuldført en videregående uddannelse og som er udenfor arbejdsmarkedet.
- Sandefjordmodellen. Et projekt, der skal hjælpe unge sosialsøkere med at søge og få job.