Arbejdsmiljø og helbred blandt ansatte indenfor voksenhandicapområdet i Århus Amt - en 2-årig opfølgningsundersøgelse på 23 institutioner i Århus Amt
Sammenligning af arbejdsmiljø og helbredsforhold i 2001 og 2003 på 23 institutioner for voksne med funktionsnedsættelser. Der ses nærmere på hyppigheden af vold og voldens karakter og de arbejdsmiljøaktiviteter, der er foregået i undersøgelsesperioden beskrives.
Indhold
Omfanget af sygefravær og anmeldelser af arbejdsskader på voksenhandicapområdet i Århus Amt kan give formodninger om tilstedeværelse af arbejdsmiljøproblemer. Fra arbejdsskade- og arbejdsulykkesstatistikker ved vi, at der på landsplan i perioden 1998-2001 i alt var 228 anmeldte arbejdsbetingede lidelser og 1.431 arbejdsulykker hos pædagoger ansat inden for området, svarende til en forekomst på ca. 0,5 % og 2,9 % pr. år. De store grupper af arbejdsbetingede lidelser var bevægeapparatlidelser og psykiske, arbejdsbetingede lidelser. Af ulykkerne udgjorde rygulykker ca. 25 %.
Det gennemsnitlige antal sygefraværsdage pr. stilling på årsplan var i perioden 1998-2002 på 14,3 dage og i 2003 på 16,6 dage pr. stilling pr. år for ansatte indenfor voksenhandicapområdet i Århus Amt. Disse er tal er sammenlignelige med antallet af sygefraværsdage for ansatte i psykiatrien, men lidt højere end sygefraværet indenfor det øvrige sygehusområde, og højt sammenlignet med arbejdsmarkedet som helhed.
Formålene med undersøgelsen er:
- at beskrive og sammenligne arbejdsmiljø og helbred blandt de ansatte inden for voksenhandicapområdet i Århus Amt med to års mellemrum
- at beskrive hyppighed af vold og voldens karakter
- at beskrive de aktiviteter, der er foregået i undersøgelsesperioden på arbejdsmiljøområdet i de deltagende institutioner.
Konklusion
Der var både i 2001 og 2003 tegn på, at det psykiske arbejdsmiljø blev oplevet belastende sammenlignet med niveauerne for danske lønmodtagere som helhed. Og der var en tendens til forværring over de godt to år undersøgelsen varede. Hvad angår helbredsforhold lå niveauet af bevægeapparatproblemer på niveauer, der er sammenlignelige med andre dele af social- og sundhedssektoren Der var en tendens til øgning i stress- og udbrændthedssymptomer fra 2001-2003.
En meget stor andel af deltagerne i både 2001 og 2003 har oplevet vold og trusler om vold. Hyppigheden var stort set den samme med de to års mellemrum. Voldsregistrering og voldspolitik fylder meget på institutionerne og kun 41 personer svarer nej til, at deres arbejdsplads har en voldspolitik. I lyset af, at der ikke ses en faldende tendens i voldsepisoder og trusler om vold, er der et behov for at gennemgå den aktuelle praksis og måske gentænke forebyggelsesindsatsen.
Ud fra svarerne fra de ansatte på spørgsmålene vedrørende otte forskellige forebyggelses- og arbejdsmiljøaktiviteter, kan vi konkludere, at der har været en betydelig aktivitet over de sidste år. Det ser ud til, at tilbuddene og initiativerne bliver brugt på en stor del af institutionerne. Den aktivitet der ser ud til at blive mindst anvendt af de otte, vi spurgte til, var ”systematisk anvendelse af supervision”. Her svarede kun 36 % ”ja”.
Der er dog stor tilfredshed blandt de, der anvender supervision, idet gennemsnittet på en skala fra nul (ikke brugbart) til ti (meget brugbart) lå på syv.
Med baggrund i resultaterne fra undersøgelsen må vi anbefale, at der fortsat arbejdes på at bedre de ansattes muligheder for at honorere de store psykiske krav, der opleves i relation til arbejdet med brugerne. Dette er ikke nyt, men nødvendigt, hvis de negative psykiske resultater med symptomer på stress og udbrændthed skal standses.
Der er behov for at revurdere voldsforebyggelsen, da de ret omfattende aktiviteter, der beskrives, ikke har medført en reduktion af antallet af voldtilfælde.
Der har indenfor de sidste år været mange forebyggelsesinitiativer både i forhold til det psykiske og fysiske arbejdsmiljø. Disse initiativer er ressourcekrævende i det daglige og risikerer at ”sande til”, hvis der ikke bliver foretaget jævnlig vurdering af effekt og tilfredshed med initiativerne.
Metode
Rapporten indeholder resultaterne af to spørgeskemaundersøgelser udført blandt 535 ansatte på 23 institutioner for voksne med funktionsnedsættelser i Århus Amt. Spørgeskemaerne blev udfyldt i henholdsvis 2001 og 2003. Alle 535 personer deltog i begge undersøgelsesrunder. Svarprocenten var i første runde 73,2 % og i anden runde 76,4 %.