Back on Track - et projekt på rette spor? - En undersøgelse af mentorernes erfaringer med og holdninger til projektet
I denne rapport kan du få et indblik i mentorernes erfaringer fra afradikaliseringsprojektet Back on Track.
Indhold
Rapporten indeholder en redegørelse for en undersøgelse af mentorernes erfaringer med refleksioner over og holdninger til det EU-støttede pilotprojekt ”Afradikalisering – Tilbage på sporet", også kaldet ”Deradicalisation – Back on Track”.
Dette projekt blev gennemført i perioden maj 2011 til maj 2014 som et samarbejde mellem Kriminalforsorgen og Ministeriet for Børn, Integration, Ligestilling og Sociale Forhold. Den organisatoriske ramme for projektet er dannet af Kriminalforsorgen.
Projektets målgruppe var personer, der var dømt efter den danske terrorlovgivning og gerningspersoner, der havde udført en hadforbrydelse samt dømte og varetægtsfængslede, som vurderedes at være sårbare overfor radikalisering.
Mentorordningen skulle bidrage til forebyggelsen af fremtidig kriminalitet relateret til ekstremisme hos målgruppen af mentees, altså deltagerne i projektet.
Selve omdrejningspunktet for rapporten er:
- Mentorernes forståelse af deres egen rolle og af den opgave, de står overfor
- Mentorernes erfaringer med projektet herunder de organisatoriske rammer og det gennemførte uddannelsesforløb
- Mentorernes anbefalinger i forhold til videreførelsen af projektet
Du kan i kapitel fire læse om, hvem mentorerne er, hvad en mentor skal kunne, hvordan en mentor skaber forandring samt om mentorens værktøjskasse.
Konklusion
Forfatteren af rapporten skriver i kapitel 6 ’afrunding’, at det ikke har været muligt at udarbejde en egentlig analyse af projektet, herunder mentorernes udsagn og fortællinger på grund af evalueringsopdragets rammer.
Derudover har det ikke været muligt at følge projektets forskellige aktiviteter tæt på. Forfatteren mener, at dette udgør en begrænsning i undersøgelsen, da det ikke muliggør en dybbegående perspektivering af mentorernes fortællinger, holdninger og erfaringer.
Forfatteren ønsker at understrege, at rapporten udelukkende redegør for projekt Back on Track betragtet fra mentorernes perspektiv.
I kapitel 6 oplistes mentorernes anbefalinger til projektets videreførelse:
- Blandt andet ønsker mentorerne at lære om betydningen af eventuelle psykiatriske diagnoser hos mentees.
- Derudover påpeger mentorerne, at de er tilfredse med det uddannelsesforløb, de har gennemført, men at det kræver meget mere træning for at lykkes med at omsætte teori og metoder til praksis, især da radikalisering er et meget specialiseret fagområde.
- Mentorerne ønsker at fastholde det gode faglige fællesskab, som de har opbygget gennem deres deltagelse i blandt andet uddannelsesforløbet. Men hvis fællesskabet skal leve videre, mener mentorerne, at det kræver formaliserede rammer. Flere mentorer ønskede derudover, at Kriminalforsorgen påtog sig en tovholderfunktion i forhold til en sådan proces.
- Mentorerne mener, at det bør præciseres klarere, hvad det kræver at være mentor i Back on Track.
- Det er blevet foreslået, i forhold til mentorcoaching, at gøre ordningen obligatorisk for mentorerne i Back on Track.
- Mentorerne foreslår, at der udarbejdes et katalog – gerne online – hvor de kan søge viden om radikalisering samt andre relevante problematikker.
- Forfatteren peger yderligere på nogle implicitte anbefalinger, som ligger i mentorernes fortællinger om deres erfaringer med projekt Back on Track, hvilke fremgår af rapporten.
Metode
Undersøgelsen bygger på interviews med ni mentorer og mentorcoaches. Forfatteren understreger, at det har været muligt at inddrage mentees erfaringer i undersøgelsen.