Chikane af medarbejdere på sociale medier - Et idékatalog fra FTF
Alle ansatte – såvel offentligt som private - risikerer at blive udsat for krænkelser på internettet og på de sociale medier i forbindelse med deres arbejde. Offentligt ansatte er dog, i højere grad end de fleste privatansatte, i fare for at blive hængt ud, fordi den offentligt ansattes jobfunktion ofte er i tæt berøring med borgerne.
Indhold
Både medarbejdere og arbejdsgivere befinder sig ofte på gyngende grund, når en medarbejder - og dermed også arbejdspladsen - udsættes for chikane på sociale medier. Hvad stiller man op i situationen? Hvordan forbereder man sig i god tid på, at chikanen kan opstå? Det er disse udfordringer, som dette idékatalog tager op.
Idékataloget fungerer desuden som et praktisk redskab for de faglige organisationer til at drøfte de forskellige vinkler med de tillidsvalgte. De er ofte den/de tillidsvalgte, som den krænkede medarbejder først henvender sig til. Det er også de tillidsvalgte, som ude på arbejdspladserne kan arbejde konstruktivt for, at ledelse og medarbejder sammen får lagt en strategi for, hvordan krænkelserne håndteres.
Idékataloget gennemgår:
- Arbejdsmiljøets betydning for håndteringen af sagerne, herunder tillids- og arbejdsmiljørepræsentantens rolle
- De kollektive overenskomster og aftalers betydning belyses med hovedvægt på trivselsaftaler
- Krænkernes situation og rammerne for deres ytringsfrihed
- Relevant lovgivning, herunder injurielovgivningen
- Hvor man kan klage, og hvordan man kan få krænkende ytringer fjernet fra internettet