Medlemsundersøgelse om retningslinjer om indsats mod vold, mobning og chikane på socialpædagogiske arbejdspladser
En status over socialpædagogiske arbejdspladsers retningslinjer om vold, mobning og chikane
Indhold
I 2008 vedtog Hovedbestyrelsen for Socialpædagogernes Landsforbund Arbejdsmiljøhandlingsplan 2008. Arbejdsmiljøhandleplanen tager blandt andet udgangspunkt i trepartsaftalerne og OK08. Et særligt fokusområde i forbundets Arbejdsmiljøhandlingsplan er aftalerne om trivsel og sundhed fra 2008 – herunder især delaftalen om identificering, håndtering og forebyggelse af vold, mobning og chikane på arbejdspladserne.
Implementering af delaftalen var i perioden 2009–2011 et særligt indsatsområde i forbundet. I Arbejdsmiljøhandlingsplanen er der, som målsætninger for dette indsatsområde, anført, at forbundets valgte repræsentanter skal opleve sig ”klædt på” til opgaven med at implementere aftalen om trivsel og sundhed, og at samtlige socialpædagogiske arbejdspladser har udarbejdet aktive og hjælpsomme retningslinjer for identificering, håndtering og forebyggelse af vold, mobning og chikane.
Det fremgår af delaftalen, at samarbejdssystemet skal udforme og aftale retningslinjer for arbejdspladsernes samlede indsats omkring vold, mobning og chikane. Det fremgår yderligere, at hvis der ikke senest 1. april 2010 er opnået enighed om retningslinjerne, skal ledelsen ensidigt fastlægge retningslinjer for området.
Den foreliggende medlemsundersøgelse har derfor som primært formål at afdække, hvor langt arbejdspladserne er nået med at udforme og aftale retningslinjer for den samlede indsats omkring vold, mobning og chikane, herunder hvilke overvejelser man har gjort sig omkring beskrivelser af procedurer for identificering, håndtering og forebyggelse, og hvis der ikke er aftalt retningslinjer, baggrunden herfor. Sekundært tilstræbes det med undersøgelsen at indhente viden om, hvilke aktiviteter forbundet kan iværksætte i perioden frem til 2011, og som medlemmerne ser som særligt hjælpsomme.
Konklusion
Undersøgelsen peger på at et overvejende stort antal af de socialpædagogiske arbejdspladser har udarbejdet retningslinjer om vold og trusler om vold; men samtidig antydes det, at der er et betydeligt antal arbejdspladser, hvor dette arbejde forsat henstår. Samtidig tyder undersøgelsen på, at det kun er et fåtal af de socialpædagogiske arbejdspladser, som har udarbejdet retningslinjer om mobning og chikane.
På de arbejdspladser, hvor der er udarbejdet retningslinjer om vold og trusler om vold samt om mobning og chikane, tyder undersøgelsen på, at mange af disse retningslinjer har plads til store forbedringer, f.eks. med hensyn til beskrivelse af procedurer for at forebygge, at problemerne opstår, og hvordan problemerne skal håndteres, når skaden er sket.
At det er overvejende sandsynligt, at der blandt forbundets medlemmer uanset stillingskategori er enighed om, at et fælles etisk værdigrundlag på arbejdspladsen dels kan forebygge, at problemer med vold, mobning og chikane opstår, og dels kan medvirke til at sikre en større forståelse for den socialpædagogiske indsats som et kollektiv anliggende.
At der blandt forbundets medlemmer vil være stor opbakning til og brug for en hjemmeside om vold, mobning og chikane samt brug af materiale om, hvordan arbejdspladserne kan få aftalt retningslinjer.
Herudover peges der på vigtigheden af, at kommunernes og regionernes hoved MED-udvalg har udarbejdet retningslinjer og løbende følger op på effekten af disse, samt at Parternes Uddannelsesfællesskab (PUF) udbyder relevante kursusforløb og temadage til arbejdspladsernes MED-udvalg.
Metode
Socialpædagogernes Landsforbunds medlemsdatabase blev benyttet til at udvælge respondenter til medlemsundersøgelsen vedrørende retningslinjer om mobning, chikane og vold.
Indledningsvist blev 5.000 tilfældige medlemmer trukket ud af databasen. Herefter udvalgtes 2.000 medlemmer, hvor der var blevet korrigeret for deres medlemskode og stillingskode. Medlemmer på efterløn eller på orlov, medlemmer fra Grønland og rene A-kassemedlemmer blev fravalgt. Ligeledes blev en række stillings-betegnelser, der ikke direkte havde forbindelse til en socialpædagogisk arbejdsplads fravalgt.
I udvælgelsen blev det ligeledes tilstræbt at få et så geografisk repræsentativt billede som muligt, hvilket dog i den endelige afrapportering ikke er endt ud i 100 % repræsentativitet. Samtlige regioner er repræsenteret, mens kun 78 af de 98 kommuner figurerer i undersøgelsen.
Undersøgelsen blev gennemført som et elektronisk survey på internettet. De udvalgte respondenter fik via mail tilsendt et link, som ledte dem direkte videre til spørgeskemaet. Spørgsmålene i surveyet er bygget op, så det er muligt at kvantificere svarene. Altså hovedsageligt ja/nej-spørgsmål samt spørgsmål, der skulle vurderes ud fra en given skala. Se i øvrigt rapporten side 18.