Risiko, tryghed og trivsel – Forebyggelse af vold med brug af redskaber til vurdering
Risikovurdering handler både om de ansattes tryghed og sikkerhed, og om at skabe mest mulig tryghed og trivsel for borgerne, så de kan mestre hverdagen bedst muligt. I dette temahæfte kan du læse om nogle af de meste anvendte redskaber til at vurdere risiko og kortlægge, hvad der kan skabe mest mulig tryghed, trivsel og mestring for borgeren.
Indhold
Når der er risiko for vold på arbejdspladsen, skal risikoen vurderes løbende. Det er vigtigt at vide, hvad der skal til, for at borgeren trives bedst muligt og føler sig tryg. Og det er vigtigt at kende tegn på frustration, irritation og vrede, som potentielt kan øge risikoen for, at en konflikt trapper op. I en konfliktfyldt situation kan det være en stor hjælp for både borger og medarbejder at vide, hvad de hver især kan gøre for at undgå, at konflikten udvikler sig yderligere.
Det er meget forskelligt fra person til person, hvad der udløser en konflikt, og hvad der kan støtte til, at en konflikt kan håndteres på en nedtrappende måde. Derfor er det nødvendigt at samarbejde med den enkelte borger om at få indsigt i, hvad der kan medvirke til at fremprovokere en konflikt, og hvad der kan forhindre, at konflikten udvikler sig voldsomt. Samtidig kan samarbejdet give borgeren en øget selvindsigt i forhold til deres egen trivsel, og hvordan de konkret kan handle, når de bliver vrede eller frustrerede.
Løbende dialog og samarbejde er med til at styrke relationen mellem borger og medarbejder, og øge forståelse for hinandens situation. Flere undersøgelser viser, at det kan være med til at forebygge voldsom adfærd, fordi borgeren bliver mere tryg ved at kontakte medarbejderen med sine frustrationer og ønsker og kan opnå støtte og omsorg fra medarbejderen.
Et redskab til risikovurdering kan give overblik over, hvor og hvornår risikoen er til stede, og hvilke tegn man skal være opmærksom på. Det bliver lettere at forudse konflikter og konfrontationer mellem borgere og ansatte, og det gør det muligt at forebygge mere præcist, at konflikter opstår og udvikler sig.
I dette temahæfte bliver du præsenteret for nogle af de mest anvendte redskaber til at vurdere risiko og kortlægge, hvad der kan skabe mest mulig tryghed, trivsel og mestring for borgeren.
Udgivelsen præsenterer dig for følgende metoder:
- Trafiklysmetoden (grøn, gul, rød)
- Trivselsplan, tryghedsplan og læringsplan i LA2
- Brøset Violence Checklist
- Mestringsskemaet