Risikovurdering - Et bidrag til voldsforebyggelse
Vi har de seneste år været vidne til flere meget dramatiske og tragiske episoder på socialpædagogiske arbejdspladser. Der efterspørges derfor i stigende grad metoder til at vurdere risikoen for vold, da de eksisterende værktøjer, som primært er udviklet i hospitalspsykiatrien, ofte er for komplekse og ikke umiddelbart kan overføres til andre sektorer.
Indhold
I 2013 inviterede Vold som Udtryksform arbejdsmiljørepræsentanter og ledere fra en række sociale bo- og servicetilbud til at deltage i et udviklingsarbejde om risikovurdering. Målet med udviklingsarbejdet var at udvikle metoder og procedurer, som passer til de behov, værdisæt og rammer, som eksiterer i bo- eller servicetilbud. Nærværende rapport præsenterer nogle af de redskaber, der blev udviklet i dette forløb. Rapporten giver en introduktion til begrebet "risikovurdering" og bringer derefter eksempler på, hvordan 11 bo- og servicetilbud bruger redskaber og metoder til risikovurdering. De 11 metoder og redskaber, der gennemgås, er:
- Brøset Violence Checklist (BVC)
- Spørgeskema om udadreagerende adfærd: Indsigt, støtte og mestring (tryghedsplan)
- Borger-APV, blinklys og BVC
- RVS og sikkerheds- og arbejdsprocedurer
- Mestringsskema - et alternativ til traditionel risikovurdering
- Skema til scoring af voldsrisiko
- APV og risikovurdering
- Trafiklysmetoden: Børne- og ungdomstilbuddet Stjernehusene
- Trafiklysmetoden: Center for Misbrug og Socialpsykiatri, Region Syddanmark
- Trakfiklysmetoden: Bo- og aktivitetstilbud Skrænten - for borgere med udviklingshæmning og psykiatriske problemstillinger
- Trafiklysmetoden: Handicapcenter Sydøstfyn – for borgere med udviklingshæmning