Rummelighed i praksis - Forudsætninger for gode inklusionsforløb på kommunale arbejdspladser
Hvordan sikrer man, at et inklusionsforløb er godt for både den inkluderede, de kommunale ledere og de medarbejdere, der er på arbejdspladsen? Det giver denne undersøgelse et bud på.
Indhold
Denne undersøgelse har til formål at fremme bedre inklusionsforløb på kommunale arbejdspladser. Dette starter ifølge kommunens politikere og direktion med en beslutning om rummelighed.
Et godt inklusionsforløb beskrives i undersøgelsen som et forløb, hvor følgende tre forhold er til stede:
- Inklusionsforløbet bidrager til, at den inkluderede nærmer sig arbejdsmarkedet, får et arbejde eller starter på en uddannelse
- Inklusionsforløbet har opbakning fra ledelsen og kollegerne på arbejdspladsen
- Inklusionsforløbet aflaster mere end det belaster inkluderede, ledere, kolleger og varetagelsen af opgaverne
Ifølge undersøgelsen må inklusionsforløbet implementeres som et samarbejde på flere forskellige niveauer. Det er centralt, at både den kommunale ledelse og politikere; jobcentre, HR-afdelinger og faglige organisationer; såvel som den lokale ledelse, TR og medarbejdere er engagerede i forløbet. På alle niveauer ligger der ifølge undersøgelsen en række opgaver, der skal løftes.
Konklusion
I undersøgelsen finder du en række pejlemærker, du kan gå ud fra i tilrettelæggelsen af det gode inklusionsforløb. Disse pejlemærker vedrører alle aktører i forløbet, og er derfor relevante for såvel den kommunale ledelse som medarbejdere og den inkluderede.
Metode
Undersøgelsen bygger på erfaringer fra ni arbejdspladser i tre kommuner valgt af KL og Forhandlingsfællesskabet på baggrund af deres praksis i forhold til inklusionsforløb. Kommunerne har derefter udpeget tre arbejdspladser hver.
Metodegrundlaget for undersøgelsen er 73 interviews med ledere, tillidsrepræsentanter, kolleger og de inkluderede.