Stress, mobning og tunge løft sender folk ud af arbejdsmarkedet
Her kan du læse om de faktorer, der spiller ind i forhold til henholdsvis det psykiske og fysiske arbejdsmiljø på arbejdspladser, samt hvilke konsekvenser et hårdt arbejdsmiljø kan have, både for lønmodtager og arbejdsgiver.
Indhold
Arbejderbevægelsens Erhvervsråd kortlægger i denne rapport antallet af danskere på arbejdsmarkedet, der befinder sig i fysisk eller psykisk hårde arbejdsmiljøer, samt inden for hvilke brancher, disse befinder sig. Rapporten indeholder desuden et kapitel, der omhandler arbejdsskader samt risikoen for at komme på sygedagpenge, hvis man har en arbejdsskade.
Det sundhedsfaglige og pædagogiske felt er repræsenteret i kapitel to, som omhandler psykisk hårde arbejdsmiljøer. Her kan du læse om, hvordan hver femte person, der arbejder indenfor sundhed og omsorg, pædagogik og undervisning har et hårdt psykisk arbejdsmiljø. Desuden fremgår det, at hver tredje inden for sundhed og omsorg og hver fjerde inden for undervisning og pædagogik er udsat for vold eller trusler om vold. I kapitlet kan man også læse om stress og mobning, samt hvordan disse psykiske faktorer fordeler sig på sektorerne på arbejdsmarkedet.
Rapporten beskriver til slut en række grunde til, hvorfor det kan betale sig som arbejdsgiver at forebygge ovenstående psykiske faktorer, for blandt andet at undgå, at medarbejdere ender på sygedagpenge, får depression eller angst.
Konklusion
En af rapportens konklusioner er, at det psykiske arbejdsmiljø inden for undervisning og pædagogik er signifikant forværret mellem 2012 og 2014.
Desuden konkluderer Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, at hver tredje med en arbejdsskade kommer på sygedagpenge, og at dette endvidere påvirker risikoen for at komme på førtidspension. Endeligt konkluderer rapporten, at regeringens besparelser på Arbejdstilsynet er en gal kurs, hvis man gør sig forhåbninger om at forebygge arbejdsskader og at sikre et godt arbejdsmiljø på arbejdspladserne.
Metode
Undersøgelsen tager udgangspunkt i en spørgeskemaundersøgelse foretaget af Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø. Du kan læse mere om denne i rapportens appendix. Den bygger blandt andet på en stikprøve blandt 50.000 lønmodtagere i Danmark mellem 18 og 64 år.
Det fremgår desuden af rapportens appendix, at undersøgelsen bygger på informationer fra Danmarks Statistik samt data fra Arbejdsskadestyrelsen om erhvervssygdomme og ulykker.